POLICIJA GODIŠNJE PRIMI OKO 100 LAŽNIH PRIJAVA, A IMA I ONIH KOJI PRIJAVLJUJU SAMI SEBE

U 2022. godini evidentirana su 102 krivična dela lažno prijavljivanje. Rasvetljeno je 19 od ukupno 22 krivična dela sa N. N. počiniocem, navodi se u odgovoru MUP na upit N1.

Kako su rekli, u 79 slučajeva počinilac je bio poznat, a u tri slučaja je „uhvaćen na delu„. U 2023. godini do kraja septembra evidentirano je 80 lažnih prijava.

– Rasvetljeno je 16 od ukupno 19 krivičnih dela. U 59 slučajeva učinilac je bio poznat, a u dva slučaja uhvaćen je „na delu“ – kažu u MUP.

Pojednice policija uhvati na delu
POJEDNICE POLICIJA UHVATI NA DELUFOTO: ZORANA JEVTIĆ

Najviše tih dela je prijavljeno u Beogradu (16), Novom Sadu (10) i Zrenjaninu (6). Zbog krivičnog dela lažno prijavljivanje podneto je 78 krivičnih prijava protiv 79 učinilaca (59 muškog i 20 ženskog pola):

– U pogledu starosti izvršilaca, dominirao je uzrast lica od 20 do 40 godina (više od 50 odsto), dok je najmanje izvršilaca iz kategorije maloletnih lica (3,8 odsto) i starijih od 60 godina (6,5 odsto).

Predviđena je i kazna zatvora, te recimo, ako se sazna da je neko lažno prijavio osobu za krivično delo koje ona nije počinila, sleduje kazna zatvora koja može da bude od tri meseca do tri godine.

Zakon predviđa i novčane kazne, ali i meru zatvora do godinu dana za one koji sami sebe prijave da su počinili krivično delo, a nisu. U zatvoru mogu da završe i osobe koje lažno prijave neku radnju koja nije učinjena.

Izvor : Kurir/N1

Foto: Nemanja Pančić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *