POSKUPLJUJE PRASETINA UOČI PRAZNIKA, PLAĆAĆEMO JE PAPRENO

Tovljene svinje su pojeftinile sa 300 na 210-220 dinara po kilogramu, pa su stočari i farmeri u Mačvi ponovo na gubitku, a zbog vrtoglavog rasta cene prasadi svi koji imaju prase za prodaju zadovoljno trljaju ruke.

– Prevario sam se i nisam prasad prodao za Božić već sam ih ostavio u tovu. Sada za svinjče koje sam hranio tri meseca mogu da dobijem 200 evra i za te pare mogu da kupim samo dva praseta. Ne pamtim da je nekada tako bilo – jada se poljoprivrednik iz Badovinaca.

Prase težine 10-12 kilograma ne može da se kupi jeftinije od hiljadarke po kilogramu, dok teža, od 20 – 25 kilograma, koštaju između 700 i 800 dinara po kilogramu.

– Tov po ovim cenama nije rentabilan. Ako prase platiš 16.000 i toviš ga tri meseca, pa debelo svinjče prodaš za 22.000, jasno je da taj posao nema računicu – kaže farmer Miloš Teodorović.

Ako bi i odlučili da rizikuju sa tovom, nadajući se porastu otkupne cene tovljenika, farmeri se suočavaju sa oskudnom ponudom preskupih prasadi sa domaćeg tržišta.

– Svi koji su mislili da je cena prasadi za Božić dostigla maksimum u stvari su se prevarili. Ima još onih koji smatraju da su cene sada skočile zbog Vaskrsa i Đurđevdana, što je samo donekle tačno. Ali, suštinski je problem u tome što je uništen stočni fond pa prasadi skoro da nema, a potražnja je velika – kaže vlasnik farme krmača iz Bogatića.

Jedan proizvođač je na Online pijaci ponudio 11 prasadi prosečne težine 10 kilograma po ceni 13.000 dinara po komadu i izazvao salvu oprečnih komentara. Međutim, malobrojni vlasnici farmi krmača predviđaju da neće doći do smirivanja rasta cene prasadi i da 1.300 dinara za kilogram žive vage prasetine vrlo brzo može da bude realnost.

Izvor ; Kurir.rs/ 24sedam.rs/ Prenela: A. K.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *