SAD JE PRAVO VREME DA KUPITE OGREV ZA ZIMU

Građani koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju ogrev za sledeću grejnu sezonu, budući da je, u odnosu na maj prošle godine, ogrev sada jeftiniji.

Na stovarištima kažu da je cena peleta niža od prošlogodišnje za oko 10.000 dinara po toni, i prodaje se od 30.000 do 36.000 dinara.

Ističu i da su ugalj i drva, takođe, pojeftinili.

Nime, na drva i pelet u Srbiji se greje gotovo polovina domaćinstava, a iskustva iz prethodnih godina pokazala su da je leto najbolje vreme za nabavku ogreva.

– Nedavno, posle 1. maja, počelo je i interesovanje za ogrevno drvo. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje. Samim tim, jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor – rekao je u maju za RTS vlasnik jednog beogradskog stovarišta.

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu – 7.500 dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima „Srbijašuma“. Cena kubika je 5.200 dinara.

 Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara – rekao je za RTS u maju Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Izvor : Kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK, Shutterstock, RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *