SIGURNO DOBIJATE POSAO AKO GAZDA KOD VAS PREPOZNA OVU VEŠTINU

Novo istraživanje je pokazalo da kompanije traže jednu veštinu, koju je najteže pronaći, kada zapošljavanjuStavljanje svih veština i znanja u CV nije dovoljno da biste dobili novu poziciju. Vaš potencijalni šef želi da vidi da ste disciplinovani, pouzdani i da brinete o svom poslu.

‘Jaka radna etika’ je veština broj jedan koju kompanije traže kod kandidata, ali je jedna od najtežih za pronalaženje, prema novom istraživanju ADP-a.

Kao deo svog istraživanja, ADP je anketirao više od 1.500 vlasnika preduzeća, direktora i menadžera za zapošljavanje o njihovim planovima i prioritetima zapošljavanja u 2024.

Razgovor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Meka veština presudna

ADP je pitao mala, srednja i velika preduzeća kojim veštinama daju najveći prioritet kod novozaposlenih. Čak i kada su razgovori o važnosti tehničkog usavršavanja dostigli vrhunac, meke veštine su se pojavile kao očigledan pobednik.

‘Jaka radna etika’ je nebulozan pojam. Ali ljudi koji ga otelotvoruju obično su tačni, organizovani i efikasni i, što je najvažnije, spremni su da ulože još više da bi posao dobro obavili, prema istraživanju ADP-a.

Ostale meke veštine koje poslodavci žele uključuju rešavanje problema, upravljanje vremenom i komunikaciju.

Menadžeri koje je ADP anketirao rekli su da su ove tražene veštine neke od najtežih za pronalaženje kod kandidata, napominjući da su jaka radna etika i upravljanje vremenom posebno retki.

Posao, Razgovor, 10, Biografija, Treba, Ne, Cv, Radna, Floskula, Izraza, Koristiti, Kliše, Poslodava
FOTO: PROFIMEDIA

Ako novozaposleni poseduje ove veštine, njihov potencijal i mogućnosti su neograničeni. Možete podučavati ljude određenim tehničkim veštinama potrebnim za posao, ali ako novozaposleni dođe prvi dan sa nekim od ovih veština, podučavanje tih tehničkih stvari postaje mnogo lakše, efikasnije i plodonosnije – kazala je Tina Vang, potpredsednica odeljenja za ljudske resurse u ADP-u, za CNBC Make It.

Kako da iskoristite svoje meke veštine na intervjuu za posao?

Isticanje vaših mekih veština može da vam da konkurentsku prednost na intervjuu.

– Komunikacijske i međuljudske veštine mogu postati očigledne u prvih 5-10 minuta intervjua. Budite svoji, imajte poverenja u svoja životna iskustva i te nematerijalne stvari će postati očigledne za poslodavce – rekla je Vang.

Da bi pokazao snažnu radnu etiku, Bert Bin, izvršni direktor kompanije za zapošljavanje ‘Insight Global’ preporučuje da nađete vremena za razgovor o najtežem poslu koji ste ikada imali – kada vas poslodavac pita koje su vaše prednosti ili kako ste se nosili sa izazovom na poslu.

– Nacrtajte sliku onoga što morate da radite svaki dan i opišite kako ste nakon završetka situacije ili posla znali da imate jaku etiku. Svako ima da ispriča svoju priču. Pronađite svoju, vežbajte i pričajte sa strašću – savetuje Bin.

Posao, Razgovor, 10, Biografija, Treba, Ne, Cv, Radna, Floskula, Izraza, Koristiti, Kliše, Poslodava
FOTO: PROFIMEDIA

On je istakao važnost objašnjavanja vašeg doprinosa na poslednjoj poziciji i kako ste pomogli da se poboljša krajnji rezultat kompanije. Takvi primeri mogu da pomognu u ilustrovanju vaše radne etike. Menadžer za ljudske resurse može da uvidi da ‘oni ne zapošljavaju samo drugog saradnika, već nekoga ko razume posao i šta pokreće vrednost’.

Čak i ako nemate mnogo radnog iskustva koje možete navesti, Vang je rekla da možete da se osvrnete na ona iz stvarnog sveta u kojima ste pokazali snažnu radnu etiku ili ste rešili problem.

Izvor : Kurir.rs/BIZLife

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *