SKOČILE CENE USLUGA U DEČIJIM IGRAONICAMA

Loša vest za sve roditelje je da su usluge dečijih igraonica poskupele. Dok je prošle godine dva i po sata proslave rođendana koštalo oko 200 evra (prostor, hrana i piće), ove godine samo iznajmljivanje prostora košta toliko.

Nažalost, mnoge mame i tate nemaju drugog izbora jer su ograničeni sopstvenim prostorom, pa se odlučuju na igraonice. Naravno, ništa od ovoga nije obavezno, ali kako ne proslaviti detetu rođendan, pa makar koštao i 50.000 dinara.

Dok su se ranije dečiji rođendani obeležavali u krugu porodice i najbliže rodbine, uz tri-četiri najbolja drugara iz vrtića ili škole, danas proslava rođendana izgleda kao velika i glamurozna žurka koja traje danima.

Igraonica, decija igraonica
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prvi dan je predviđen za čašćavanje rodbine, tetki, ujaka, braće, sestara, baka i deka, drugog dana se služe mamini i tatini prijatelji i njihova deca, dok je treći dan onaj glavni, kada dete proslavlja svoj najvažniji dan u igraonici sa svojim drugarima.

Takav jedan dan može koštati i do 500 evra, verovali ili ne, u zavisnosti od toga šta dete želi ili, bolje rečeno, šta žele roditelji.

Koliko zaista košta proslava najvažnijeg dana mališana, kada se podvuče crta, nije lako izračunati.

Tako, na primer, samo prostor košta oko 200 evra.

Dinar, Euro, Evro
FOTO: SHUTTERSTOCK

Većina rođendaonica u ponudi ima klasične pakete koji obuhvataju zakup prostora sa uslugom animatora i izradom pozivnica u trajanju od dva i po sata.

Cene variraju u toj meri da za istu uslugu platimo minimalnih 10.500 dinara, pa do 24.000 dinara za 20 do 30 dece i isto toliko odraslih.

U navedenu cenu ne spada hrana, piće, torta, baloni, kao ni usluge fotografa. Za sve ove stavke potrebno je računati na dodatni budžet.

Za piće oko 150 evra

Kako nam je rečeno u jednoj od najposećenijih dečijih igraonica u Beogradu, piće za decu i odrasle je organizovano isključivo uz ponudu iz njihovog kafića koji radi u sklopu igraonice i plaća se po utrošku.

Podgorica, igraonica, Amfilohije
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE/ОСТРОГ ТВ СТУДИО

Može i tako, ali ne mora – moguće je odmah pre rođendana rezervisati veći paket – dakle prostor plus hrana i piće i tako iskeširati oko 400 evra.

Prema njihovim rečima, za piće se u zavisnosti od broja gostiju potroši u proseku od 12.000 do 15.000 dinara. Uz minimalnu cenu zakupa od 10.500 dinara, cena proslave već tada prelazi minimalnih 200 evra koje će roditelji morati da izdvoje.

Fotograf od 30 evra

Iako pojedine igraonice imaju u ponudi fotografisanje rođendana u sklopu cene proslave, najčešće taj posao obavljaju animatori koji su angažovani na proslavi, a fotografije se dobijaju u digitalnoj formi.

Fotograf
FOTO: PRINTSKRIN

Za angažovanje profesionalnog fotografa potrebno je izdvojiti minimalno 4.000 dinara za dva sata. Cene idu naviše što su želje klijenata kompleksnije, pa tako postoji mogućnost doplate za sve ideje.

Dekoracija i do 100 evra

Za dobru fotografiju neizostavna je i dekoracija, pa se naširoko popularni helijumski baloni sa brojem godina i dodatnim elementima mogu naći za minimalnih 5.000 dinara, dok velika dekoracija koja obuhvata i do 20 balona ide i do 10.000 dinara.

U ovim slučajevima je isplativije poručiti osmišljen paket koji košta nešto više, savetuju prodavci, jer se obično ispostavi da svaka stavka pravljenja dekoracije ima svoju cenu.

Deca, Rođendan, Baloni
FOTO: SHUTTERSTOCK

Od toga koliko košta svaki balon pojedinačno, preko cene duvanja balona helijumom pa do tegića koji se kače kako bi celokupna dekoracija imala svoju formu.

„Sitnice“ još skuplje

Svako dete želi pinjatu punu slatkiša, pa im tako roditelji ispunjavaju želje i za nju izdvajaju od 1.500 dinara za one prazne koje treba dopuniti slatkišima, pa do punih koje staju oko 3.000 dinara.

Tu je i popularni „face painting“, kom ne odoleva nijedno dete, a ni roditelj.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
FOTO: SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA

Za crtanje na licu slavljenika i njegovih drugara u pojedinim rođendaonicama treba dodati oko 70 dinara po detetu, a za one roditelje koji su spremni da dobro istraže ponude mogu se čak obezbediti i maskirani animatori koji će dete obradovati prisustvom omiljenog crtanog lika.

Tako za popularnog Spajdermena, Betmena, Patrolnu šapu ili Elzu, roditelji daju više od 50 evra i to samo za pola sata animacije.

Izvor : kurir.rs/nova.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *