SVAKO MOŽE DA SMANJI RAČUN ZA STRUJU

Broj onih koji proizvode električnu energiju iz solarnih panela dostigao je 3.100. Veliko interesovanje pospešile su subvencije, smanjenje poreza i naknada. Traži se i rešenje za brže priključenje na mrežu.

Struju iz solarnih panela u Srbiji već proizvodi 2.200 domaćinstava, a ostali su preduzeća, fabrike, školske i druge ustanove, kao i više manastira.

Sticajem statusa kupac-proizvođač postali su energetski nezavisni, smanjuju račune za električnu energiju i doprinose zelenoj tranziciji zemlje.

– Za godinu i po dana broj kupaca-proizvođača je porastao sedam puta, dok se instalisana snaga povećana za 8,5 puta. Domaćinstva, što se tiče snage, sada mogu da podižu solarne elektrane snage 10,8 kilovata, a ostali kupci od 150 kilovata – kaže Maja Vukadinović, pomoćnica ministarke energetike.

solarni paneli
FOTO: SHUTTERSTOCK./SMILEUS

Analize pokazuju da prosečne potrebe jednog domaćinstva može da pokrije ugradnja šest kilovata.

Ta investicija košta oko 7.000 evra, a subvencije države pokrivaju polovinu troška.

Šta je kupcu potrebno

Višak struje može se isporučiti elektroenergetskom sistemu, dok stručnjaci savetuju da ugradnja panela mora da bude isplativa.

– Kupac-proizvođač, kada ugrađuje, trebalo bi da vidi koliko troši na godišnjem nivou i da odabere pe-ve sistem koji će toliko i proizvoditi – ukazuje dr Darko Šošić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Ivana Đorđević, direktorka Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima u EPS-u objašnjava da ako ima bilo kakvu investiciju od onoga što njemu zaista treba, ne može da vidi prave efekte.

solarna energija, solarni paneli, održivi razvoj
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Vreme povraćaja te investicije će biti mnogo duže – poručuje Đorđevićeva.

Veća kontrola

U Elektrodistribuciji kažu da na priključenje čeka 2.100, a četvrtina su domaćinstva i četiri stambene zajednice. Predlažu i veću kontrolu radova na terenu, prenosi RTS.

– Treba da se uvede sertifikacija izvođača radova. Od početka smo se za to zalagali. Izvođač radova sa svojim licencama garatuje kvalitet materijala, opreme i izvođenje radova – navodi Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije u „Elektrodistribuciji“.

Ministarstvo energetike formiralo je tim koji radi na novim rešenjima. Oni će pojednostaviti proceduru i ubrzati priključenje kupaca-proizvođača električne energije na elektromrežu.

Izvor : BiznisKurir/BIZPortal

Foto: Shuttertsock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *