SVI DIŽEMO TRI PRSTA, A MALO KO ZNA KAKVU SIMBOLIKU KRIJE OVAJ POZDRAV

Iz hrišćanske perspektive, osnovno razumevanje tog pozdrava predstavlja međusobno pozdravljanje Svetog Trojstva – svaki poljubac posvećuje se jednoj osobi; Ocu, Sinu i Duhu Svetom.

Ali, osim hrišćanskog objašnjenja, postoji i ono možda manje poznato, koje nosi poruku i zavete nacionalne časti.

Kad se dugo nisu videli, Srbi se ljube tri puta. Taj treći poljubac u obraz je najznačajniji. Srbi se ljube tri puta: u ime života, u ime smrti i u ime časti. U većini naroda obraz se smatra središtem tela, a za Srbe je posebno karakterističan tako da ima posebno značenje i značenje.

Prvi poljubac: u ime života slavi vrednosti života, živeti život dostojnog časnog čovjeka. Drugi poljubac: U ime smrti, posvećuje se s dužnim poštovanjem našim najbližim pokojnicima i slavnim precima. Treći poljubac: U ime časti, u hrišćanskom duhu, poručuje da živi u časti hrišćanskih vrlina.

Tri prsta predstavljaju krst

Osim karakterističnog ljubljenja prilikom pozdrava, Srbi se pozdravljaju i podižući tri prsta prema nebu. Takav pozdrav svoje korene vuče iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka, ali sigurno je da se pojavio i nekoliko vekova ranije.

Taj se pozdrav koristi u svečanim trenucima i prilikama, a i njegova simbolike, takođe je u velikoj meri određena hrišćanstvom.

Tri prsta tako simbolično predstavljaju krst, što je ujedno i pozdrav Presvetom Trojstvu. Kada se krste, Srbi koriste palac, kažiprst i srednji prst, a kad se oni spoje predstavljaju jedinstvo Svetog Trojstva.

Iako se i naš, kao i većina naroda, prilikom susreta ljubio dva puta, vraćajući se pravoslavlju i religiji ubrzo su tri poljupca utisnuli kao tradicionalan način pozdrava, ali i deo nacionalnog identiteta.

Ono što malo ljudi zna jeste da se ta tri prsta drže zajedno.

Izvor : Espreso / Krstarica

Foto : Dado Đilas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *