VLADA SRBIJE USVOJILA UREDBU ZA PODSTICANJE ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA, BESPOVRATNO 600 MILIONA DINARA

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku, sa ciljem otvaranja novih firmi i rasta zaposlenosti.

Ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju obavlja funkciju ministra privrede do izbora novog ministra, naveo je da program podsticanja ženskog preduzetništva predstavlja kombinaciju bespovratnih sredstava iz budžeta i povoljnih kredita Fonda za razvoj.

„Opredeljena sredstva su sada šest puta veća nego ranije, jer je prethodnim konkursom za program za žene i mlade bilo opredeljeno 100 miliona dinara, a sada je samo za žensko preduzetništvo namenjeno 600 miliona dinara, dok iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto, što je najviši procenat po svim našim programima podrške preduzetništvu“, rekao je Mali.

On je istakao da kroz taj program Vlada želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi se dala podrška ženama za nastavak i razvoj njihovih biznisa, a time podstaklo i jačanje preduzetništva, malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja naše privrede.

„Кroz ovaj program biće podržane sve žene preduzetnice bez obzira na godinu osnivanja njihovih biznisa, a njima se omogućava da dođu do finansijskih sredstava za poslovanje pod povoljnim uslovima. Na taj način se dalje poboljšava položaj žena na tržištu rada, jača njihov preduzetnički duh i one se ekonomski osnažuju“, naglasio je Mali.

Podsetio je da Ministarstvo privrede treću godinu za redom sprovodi poseban program podrške ženama preduzetnicama kroz koji se podstiče samozapošljavanje žena, i to kako u proizvodnim tako i u uslužnim delatnostima.

On je dodao da je broj odobrenih zahteva za žene preduzetnice 2021. godine bio 74, a 2022. godine 64, tako da se ove godine očekuje 250 odobrenih zahteva.

„U 2023. godini, kroz ovaj program, odobravaće se veći iznos bespovratnih sredstava, nego u prethodne dve godine, što će biti još veći podsticaj ženama da pokrenu svoje poslovanje i što će uticati na dalje smanjenje njihove nezaposlenosti“, naveo je Mali.

On je najavio da će javni poziv za podsticanje razvoja ženskog preduzetništva biti raspisan u narednih mesec dana.

„Ovom prilikom pozivam sve žene preduzetnice da se prijave na konkurs i dobiju sredstva za napredak i razvoj svog poslovanja“, zaključio je ministar Mali.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim i postojećim preduzetnicama, kao i mikro i malim privrednim društvima, koja su registrovana u Agenciji za privredne registre, a čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena.

U privrednom društvu koje ime više osnivača, minimalni udeo koji mora biti u vlasništvu jedne ili više žena je 50 odsto i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Кako se navodi u Uredbi, sredstva opredeljena Programom namenjena su, između ostalog, za kupovinu mašina, opreme, alata, nove računarske opreme i softvera, vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga (novih ili polovnih, ne starijih od pet godina).

Sredstva iz Programa su namenjena i za tekuće održavanje i adaptaciju poslovno i proizvodnog prostora do iznosa od milion dinara od ukupnih sredstava za investiranje, za kupovinu poslovnog i proizvodnog prostora za firme koje su registrovane u APR-u do 31. decembra 2020. godine i na dan 31. decembar 2022. godine zapošljavaju minimum pet zaposlenih (uključujući i samu preduzetnicu).

Sredstva mogu biti namenjena i za operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25 odsto u strukturi ukupnog ulaganja za koja se potražuju sredstva Programa.

Firme koje zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu od 40 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 50 odsto vrednosti ulaganja za firme koje pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Preostali iznos investicionog ulaganja privrednih društava i preduzetnika finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj prema propisanim uslovima.

U zavisnosti od propisanih uslova, može biti odobren minimalni ukupni iznos (kredit plus bespovratna sredstva) od 400.000 dinara, dok je maksimalan moguć iznos 12 miliona dinara.

IZVOR: TANJUG

FOTO:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *