ZA PRVENCA USKORO 14 PUTA VIŠE PARA NEGO PRE 10 GODINA

Vest da će mame od januara do jula ove godine za rođenje prvenca dobijati 371.614 dinara, što je za pedesetak evra više nego pre 1. januara, obradovala je roditelje u Srbiji. Pored toga povećani su iznosi i za drugo, treće i četvrto deta, kao i paušal za nabavku bebi opreme. Međutim, to nije sve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da će oba pomoć roditeljima biti dodatno uvećana i da će ubuduće dobijati 500.000 dinara za prvo odnosno 600.000 dinara za drugo dete.

Podaci govore da mame za rođenje prvog deteta trenutno dobijaju 10 puta više para nego 2012. godine, pošto je državna podrška pre 12 leta iznosila svega 305 evra, a danas čim se beba rodi majkama na račun leže 3.176 evra. Na ovaj iznos treba dodati i još 6.867 dinara koje roditelji dobijaju za kupovinu bebi opreme.

Prema zvaničnim podacima, finansijska podrška porodicama sa decom je nikada veća i iz republičkog budžeta ukupno se na mesečnom nivou izdvaja 88 milijardi dinara.

Bolje sada stoje i mame i tate koji dobiju drugu i treću bebu. Jednokratna pomoć za rođenje drugog naslednika od 1. januara 2024. godine i kasnije je 123.871 dinara, a na to ide i dodatno u 24 rate još 329.643 dinara ili mesečno 13.735.

Dodatak za za treće dete stiže u 120 rata i iznosi 1.977.862 dinara ili mesečno 16.482, za četvrtog naslednika je 2.966.793 dinara takođe u 120 rata, odnosno svakog meseca po 24.723 dinara.

PODRŠKA ZA PRVI STAN

Da država podržava roditelje u Srbiji govori i činjenica da od 1. januara 2020. godine Vlada Srbije dodeljuje subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je 20.000 evra, a do sada su do krova nad glavom na ovaj način došle 513 mame.

Iz republičkog budžeta izdvaja se i novac za one koji još uvek nemaju potomstvo. Vantelesna oplodnja o trošku države. Prošle godine pomerena je starosna granica sa dotadašnje 43 na 45 godina, čime je proširen krug žena koje imaju pravo, a od nedavno je moguća i vantelesna oplodnja donarinim reproduktivnim materijalom, što je država omogućila potpuno besplatno za sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove.

dete, beba, roditelji
FOTO: SHUTTERSTOCK

POMAŽU I OPŠTINE

Finansijska podrška lokalnim samoupravama za sprovođenje mera pronatalitetne politike i podrške porodicama – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je ove godine dodelilo 400 miliona dinara za sufinansiranje opštinskih projekata u 52, a novac je u ove svrhe dodeljen i nevladinim organizacijama.

Od 1. avgusta 2023. godine počela primena novih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom – novi, dodatni oblici podrške roditeljstvu i porodicama, a pre svega ženama preduzetnicama. Omogućeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije supruge imaju svoje firme, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate. Otac deteta ova prava može ostvariti posle tri meseca od bebinog rođenja za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno.

Izvor : biznis.kurir.rs

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *