FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Etnografski muzej u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje 32. Internacionalni festival etnološkog filma biće održan u Etnografskom muzeju i Jugoslovenskoj kinoteci od 29. septembra do 3. oktobra.

Festival će otvoriti film „U potrazi za Enok“ holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Najstariji festival ove vrste u regionu, predstaviće ove godine najznačajnija filmska ostvarenja autora iz 26 zemalja. Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu je smotra koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.

Selektor festivala, poznati filmski i TV reditelj Vladimir Perović, uvrstio je četrdeset sedam filmova koji su podeljeni u tri selekcije: Glavnu takmičarsku, Studentsku i Panoramu, uz dva programa u fokusu, od kojih je jedan posvećen romskom filmu ciklusa Kosmos Roma autora Bojana Dakića, a u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima „Čudotvorni mač“ (1950) Vojislava Nanovića, „Karađorđeva smrt“ (1984) Đorđa Kadijevića i „Iskušavanje đavola“ (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panorama 3. oktobra.

Programi u fokusu će biti prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke. Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra u 18 časova, dok je za program „Kosmos Roma“ rezervisan 3. oktobar.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmkog festivala u Padovi.

Izvor : B92/Tanjug

Foto : Mr.Music/Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *