KAKO SU DVA KONCERTA RAMŠTAJNA PODIGLA DOMAĆU EKONOMIJU

Beograd je nedavno bio domaćin dva spektakularna koncerta nemačke grupe Ramštajn (24, 25. maj), koji su izazvali do sada neviđeno oduševljenje, već i doneli izuzetne ekonomske koristi gradu.

Više od 120.000 ljudi iz različitih delova Evrope, ali i sveta pratili su koncerte, a procenjuje se da je svaki posetilac, dolazeći na koncert, potrošio između 400 i 500 evra tokom vikenda.

Prema podacima udruženja HORES, tokom 24. i 25. maja ostvareno je čak 60.000 noćenja u Beogradu, što je rezultiralo popunjenošću smeštajnih kapaciteta u hotelima i drugim smeštajnim objektima.

Nedeljama pred zakazane koncerte u hotelima je bilo nemoguće naći sobu, privatni smeštaj u užem i širem centru grada odavno je bio bukiran, pa su mnogobrojni fanovi bili prinuđeni da iznajmljuju kuće i sobe u prigradskim naseljima: u Barajevu, Grockoj, Jakovu, Ledinama, Zemun Polju i drugim opštinama.

Osim toga, restorani i kafići u Beogradu bili su popunjeni do maksimuma, što je rezultiralo intenzivnom ekonomskom aktivnošću u gradu.

Ako impresivnost nastupa popularnih Nemaca i premašena očekivanja publike ostavimo po strani, ostaje da zaključimo da koncerti Ramštajna jasno pokazuju koliko su događaji poput ovih važni za Beograd. Oni ne samo što privlače turiste i generišu znatne prihode u kratkom vremenskom periodu već i promovišu grad kao atraktivnu destinaciju za kulturna dešavanja. Stoga bi Beograd trebalo aktivno da podržava organizaciju sličnih koncerata kako bi iskoristio njihove višestruke prednosti, pre svega ekonomski rast, promociju turizma i kulturnu razmenu.

Izvor: B92

Foto : b92.net/N.N.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *