NAJBRUTALNIJI KRALJ KOG JE SVET VIDEO

Prema mnogim istoričarima, najokrutnije smaknuće u istoriji dogodilo se u 16. veku, za vreme kraljevske dinastije Tjudor u Engleskoj, a glavni protagonista ove priče bio je Ričard Ruz, kuvar Džona Fišera, biskupa od Ročestera. Ono što se njemu dogodilo 1531. godine i dan-danas sablažnjava svet.

Dok je radio u domu svog šefa u Lambetu, Ruz je optužen za trovanje biskupovih gostiju, što je bio ozbiljan zločin. Neko je rekao da je kuvar dodao sumnjiv prah u kašu za goste, kao i u posude za dvojicu prosjaka. Kada su se svi iznenada razboleli, Ruz je pobegao. Iako su biskupovi gosti preživeli, prosjaci su umrli.

Ruz je brzo uhapšen i odveden u Londonski toranj, gde je bio podvrgnut mučenjima kako bi priznao šta je tačno učinio. Tvrdio da mu je rečeno da doda prah u hranu kao šalu i da nije znao da će to nekoga ubiti.

https://www.instagram.com/p/C8ozFVUiu58/?utm_source=ig_web_copy_link

Ali, kralj Henri VIII doneo je zakon kojim je trovanje proglasio zločinom veleizdaje. 28. februara 1531. Henri VIII je obavestio Parlament o zaveri trovanja, pa je Ruz osuđen na smrt na osnovu onoga što je kralj rekao, a ne na osnovu konkretnih dokaza. Kraljeva reč je bila konačna.

Henri je otišao i korak dalje, odlučivši da promeni kaznu za zločin veleizdaje. Standardna praksa za veleizdaju podrazumevala je da kriminalca vuku ulicama kolima, zatim da ga obese, uklone mu genitalije i izvade unutrašnje organe. Međutim, Henri je u slučaju Ruza odlučio da bude malo kreativniji, odlučivši da ga živog skuvaju.

Na dan pogubljenja masa ljudi se okupila u Smitfildu u Londonu. Ruz je doveden pred njih i tri puta je uronjen u ogroman kotao vrele vode, sve dok nije umro. Njegova priča i danas šokira pa na društvenim mrežama izaziva brojne komentare, uključujući i zaključak kako je čovek najokrutnije od svih živih bića na svetu.

Izvor – Espreso/T.M./Zenablic/Tamara Ilić/Večernji.hr

Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *