NJIHOVO PRAVO PREZIME NIJE OBRENOVIĆ

Knez Mihailo Obrenović jedan je od najznačajnijih srpskih vladara. Na prestolu Srbije sedeo je u dva navrata – od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868, a njegov tragičan kraj prikazaće film „Što se bore misli moje“ u režiji Milorada Milinkovića koji će večeras imati svetsku premijeru u Kragujevcu.

film Što se bore misli moje
FOTO: PROMO

Život kneza Mihaila krije još mnoge tajne, a jedna od njih je da je imao vanbračnog sina, koji je 1849. rođen u Rogaškoj Slatini u Sloveniji. U knjizi „Velimirijanum“, svojevrsnoj zadužbini Velimira Mihaila Teodorovića (Vilija Berghausa iz Rogaške Slatine), koju je 1909. u Beogradu objavio Državni savet, pored ostalog zapisano:

Mihailo Obrenović
FOTO: KURIR

– Velimir Mihailo Teodorović (staro prezime Obrenovića) prirodni je sin kneza Mihaila M. Obrenovića III. Rođen 20. maja 1849 godine u Rojiču, kako glasi staro ime Rogaške Slatine i bližnjeg Rogaca, u Štajerskoj. Njegova majka Marija, koja je bila ćerka veterinara Berghausa, umrla je sa 23 godine od raka materice. Kneza Mihaila Obrenovića upoznala je 1848 godine u Rojiču. Iz toga poznanstva ponikao je život deteta, koje je, u odsustvu oca, kršteno u veri svoje katoličke majke, i dobija ime Vili, koje je nosio, zajedno s katoličkom verom, do svoje 17 godine. Knez Mihailo, koji u svom zvaničnom braku nije imao poroda, toplo je prihvatio svog vanbračnog sina, pa je mali Vili u svojoj osmoj godini, po kneževoj naredbi, doveden u Beograd, gde je boravio u domu Ante Radivojevića…

Izvor : Kurir.rs

Foto: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *