U ZATVORIMA SNIMALI BIKOVIĆ, MARIĆ I LAUŠEVIĆ

U Srbiji se trenutno snima više od deset domaćih i stranim filmova i serija, a među popularnim lokacijama su i zatvori. Posle višegodišnjih priprema počelo je snimanje filma „Ruski konzul“, u režiji Miroslava Lekića.

U ovoj istorijskoj drami, zasnovanoj na istoimenom romanu Vuka Draškovića, glavne uloge tumače Nebojša Dugalić i Žarko Laušević, a veliki broj scena biće sniman u Zabeli kod Požarevca, koja je, pored Centralnog zatvora u Beogradu, najpopularnija zatvorska lokacija u našoj kinematografiji.

Za jedan snimajući dan, kako smo saznali od producenta i menadžera lokacija, potrebno je izdvojiti 1.000 evra, dok su sada cene snimanja u nekoj obrazovnoj ustanovi u Beogradu od 1.500 do 2.000 evra.

Lokacije na kojima se snima se često drže u tajnosti, ali to nije bio slučaj sa ostvarenjem „Južni vetar“, s Milošem Biković, i serijom „Pad“, s Milanom Marićem.

– Čudno je bilo dok sam koračao hodnicima čuvenog sedmog paviljona zatvora… Znao sam da su iza gvozdenih rešetaka ljudi koji su osuđeni na 40 godina zatvora. Njih u žargonu zovu „šampioni“. Sve je to davalo posebnu energiju na snimanju serije. Sada slobodno mogu da kažem da sam bio u zatvoru. Unutar Zabele rade vrhunski profesionalci, koji su tokom snimanja vodili brigu o našoj bezbednosti – izjavio je svojevremeno Miloš Biković.

Zanimljivu epizodnu ulogu u seriji „Pad“ ostvario je glumac Dragana Marinković Maca, kome je poseban utisak bilo to što su scene snimali u pravom zatvoru.

– Kad smo otišli u Zabelu, shvatili smo da je sloboda suštinska potreba. Kad igraš u tom krugu, uprkos kamerama, oseti se tenzija i onda shvatiš lika koji igraš, ali i glavnog lika. Sve to nije nimalo jednostavno, ući u zatvor i igrati ljude koji su na samo nekoliko metara iza tebe, iza rešetaka, i posmatraju te. Nimalo lep osećaj, ali šta ćeš, bilo nam je lepo – izjavio je Maca na konferenciji za medije pred premijeru „Pada“.

Ipak, neke serije, kao što je „Besa“ ili „Šetnja s lavom“, koje se dešavaju u zatvoru, nisu rađene na realnim lokacijama, nego u studiju. Trenutno je najpopularniji zatvor u Pančevu, gde su snimane scene za komediju „Mama i tata se igraju rata“.

U beogradskom zatvoru je sniman i rimejk čuvenog američkog filma „Leptir“ sa oskarevcem Ramijem Malekom.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Aleksandar Letić, GORAN ĐUKANOVIĆ, FIREFLY PROMO, ALEKSANDAR LETIĆ, FIREFLY PRODUCTION, PROMO, PROFIMEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *