PROMOCIJA KNJIGE „STIH JE MOJ APOSTOL“ MILADINA TOŠIĆA

U okviru manifestacije „Obrenovačko leto“ u zgradi stare biblioteke u Miloševom konaku, održana je promocija knjige pesama Miladina Tošića pod nazivom „Stih je moj apostol“.

Miladin Tošić je rođen u Obrenovcu 1. jula 1944. godine. Diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu, na katedri za srpskohrvatski jezik i istoriju jugoslovenske književnosti. Autor je brojnih knjiga poezije me]u kojima su „Zapisi nedovršenog uma“, „U zemlji klovnova“, „Lazarice“.., a za celokupno stvaralaštvo dobio je književnu nagradu ”Biblios” 2019. godine.

„Stih je moj apostol“ je deveta knjiga poezije Miladina Tošića.

„Prvi deo knjige se najviše odnosi kao hvala, oda jeziku, stilu kojim ja pišem i želeo sam da istaknem da je stih moj apostol, moje predivno prebivalište. Želeo sam da približim naš jezik i poeziju ili moj poetski iskaz običnom čitaocu i onima koji to prate.“ – rekao je Miladin Tošić.

Počasni gost na promociji ove zbirke pesama bio je i akademik Matija Bećković

„Najvrednije što mi imamo to je naš jezik, a ono što je na tom jeziku napisano je poezija. To je opet nešto čime smo mi opravdali svoje postojanje na zemlji, narod koji nije pevao i nema poeziju on nije ništa o svome postojanju rekao i nije to postojanje na zemlji opravdao. Za pesnike nema ništa važnije od poezije i to baš u vreme kad se govori da je vreme pesnika i poezije prošlo.“ – izjavio je akademik Matija Bećković.

Miladin Tošić, kako kaže, kroz stih „za tebe koja ćeš doći, za tebe koji ćeš doći“ poručuje mladima da ne treba da zaborave reči kao što su majka, otadžbina, ptica, domovina, ljubav, cvet, priroda, lastavica, kućni prag, hleb…

Stihove iz zbirke pesama „Stih je moj apostol“ govorili su Bojan Hlišč i Radomir Lale Planinčić.

Izvor:lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *