UKLONJENA DIVLJA DEPONIJA U BELOM POLJU

Komunalne službe uklonile su jednu od najvećih divljih deponija na teritoriji opštine Obrenovac u mesnoj zajednici Belo Polje. Ogromna količina smeća nalazila se na samo 600 metara od gradske deponije „Grebača“ gde se ono potpuno besplatno odlaže.

Divlje deponije i nepropisno odlaganje otpada predstavljaju veliki problem. Nesavesnim ponašanjem pojedinci štete ne samo okolini u kojoj žive, već i svesno uništavaju biodiverzitet i ostavljaju ruglo na zelenim površinama. 

„Posle intenzivnog rada opštine Obrenovac o uklanjanju deponija na teritoriji opštine, došli smo do rešenja sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, gde smo po projektu kojim smo konkurisali dobili sredstva da očistimo pet najvećih deponija na teritoriji naše opštine. Jedna u nizu deponija jeste ova na kojoj je bilo predviđeno da je šesto metara kubnih đubreta, međutim količina je mnogo veća.“ – rekao je Ivan Stojić, član Veća GO Obrenovac.

U projektu gašenja deponija nadležni će očistiti ovaj prostor, kao i još četiri deponije u Iveriću, Zvečkoj, Zabrežju i Drugoj mesnoj zajednici, a nakon toga će na tim lokacijama biti postavljen video nadzor.

Nadležni apeluju na sugrađane da otpad iz domaćinstva odlažu na adekvatan način, na mesta koja su za to predviđena i podsećaju da se svake prve i druge subote u mesecu organizuje „kabasta subota“ kada građani mogu potpuno besplatno prijaviti kabasti otpad, a službe JKP-a svojim mašinama odneće otpad sa prijavljene lokacije.

„Akcija „kabaste subote“ je nešto što Javno komunalno preduzeće i opština Obrenovac snose kao trošak koji je stvarno velik. Ja to svaki put naglašavam zato što sa tim novcem koji ulažemo u čišćenje đubreta možemo da napravimo i igrališta, možemo da napravimo mnogo lepših stvari nego da čistimo divlje deponije. Ovo je prevelika investicija da bi mi bacali novac. U narednom periodu kada budu postavljeni video nadzori, komunalna milicija će u saradnji sa opštinom kažnjavati pojedince mnogo velikim kaznama, mnogo će rigorozni biti i nećemo dozvoliti da se ovakve stvari više ponove na teritoriji naše opštine“ – naglasio je Stojić.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *