23. GODIŠNJICA PETOOKTOBARSKIH DEMONSTRACIJA U BEOGRADU

Danas se navršavaju 23 godine od masovnih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Demonstracije je organizovala tadašnja Demokratska opozicija Srbije (DOS) pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije na kojima je 24. septembra 2000. izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Učesnici demonstracija su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

peti oktobar, 5. oktobar
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da udju u Skupštinu, a zgrada je potom demolirana i delom zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona, a povređeno je 65 ljudi.

Vojislav Koštunica, koji je kao kandidat DOS-a izabran za predsednika SRJ, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred Vlade Srbije.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u pritvorskoj jednici Haškog tribunala.

Izvor : Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Saša Stanković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *