DOGOVOR O VLASTI U BEOGRADU NA POMOLU

Konstituisanje Skupštine grada Beograda, zakazano za 19. februar, pružiće odgovor na pitanje da li je Srpska napredna stranka okupila dovoljnu većinu za potvrđivanje još jednog mandata za vršenje vlasti u prestonici ili nas čekaju novi izbori. Saznanja Kurira ukazuju da je izvesnije da većina postoji, ali da se još ne zna da li će dogovori nadmašiti tek natpolovičan broj odbornika, nešto više od neophodnih 56, koji će podržati novu/staru vlast.

Jerković tihuje

– I dalje je sve otvoreno, ali bliži smo scenariju da se neće ići na nove izbore. Aleksandar Jerković i još jedan njegov odbornik već su viđeni na strani koja će formirati vlast. To bi bilo dovoljno za većinu, ali se ide na još neke glasove. Ima još nedelju dana da se pregovori o široj podršci završe i sva je prilika da će SNS imati podršku više od 56 odbornika. To je od početka bio cilj – otkriva naš izvor.

Aleksandar Jerković, kandidat za gradonačelnika liste „Mi – glas iz naroda“, koja se u međuvremenu raspala, za Kurir nije ni potvrdio niti demantovao da će biti deo vladajuće većine u beogradskom parlamentu.

– Još uvek ništa – kratko nam je juče odgovorio na pitanja o konačnoj odluci i toku pregovora.

Aleksandar Pavić, Aleksandar Jerković, Branimir Nestorović
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ, PRIVATNA ARHIVA, NENAD KOSTIĆ

Iz drugog tabora ove grupacije poručuju da ostaju pri odluci da neće ići u koalicije ni s kim. Branimir Nestorović, nosilac ove liste na parlamentarnim izborima, objašnjava da je to zbog toga što smatra da su oni suviše mali da bi učestvovali u vlasti i da bi se to za njih završilo katastrofalno.

– Sve što znamo jeste da je naš odbornik, gospodin Jerković, prestao da se javlja, počeo da vodi kampanju preko medija protiv nas, da priča o nekom koalicionom dogovoru koji ne postoji zato što udruženje građana ne može da pravi koalicije, to je zakonom zabranjeno – prokomentarisao je Nestorović aktuelnu situaciju u svom pokretu.

Nije sporno

Ono što je sigurno jeste da će konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta predsedavati socijalista Toma Fila kao najstariji odbornik. On za Kurir otkriva da smo bliži formiranju vlasti.

Toma Fila
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

– Mislim da do 19. februara ujutru nećemo znati kako tačno stoje stvari. Ono što znam je da ću predsedavati toj sednici, a da li će opozicija vikati i zviždati, tek ćemo da vidimo. Lično mislim da SNS ima većinu – izjavio je Fila za Kurir.

Programski direktor agencije „Faktor plus“ Predrag Lacmanović ocenjuje za Kurir da SNS može da okupi većinu i to na više načina.

Predrag Lacmanović
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Mislim da većina i nije sporna, samo je pitanje odluke da li takva većina odgovara naprednjacima, odnosno da li im se isplati. Pretpostavljam da je želja Aleksandra Vučića, koji sigurno uzima u obzir formiranje vlasti i na republičkom nivou, da ceo Nestorovićev blok priđe vladajućoj koaliciji i da se tako formira gradska većina u Beogradu. Većina svakako može da se formira i na drugi način. Ta kombinatorika je mnogo puta najavljivana a podrazumeva da deo odbornika iz drugih partija pruži podršku. Odbornici su vlasnici mandata. To je legalno, nije nešto što se nije dešavalo. Ali se uvek procenjuje legitimitet takve kombinatorike i ona Vučiću smeta. Zato mislim da je samo pitanje odluke da li tako da se odradi ili da se ide na nove izbore – objašnjava naš sagovornik.

Prognoze na kladionicama

U trci za gradonačelnika vodi Šapić

Aleksandar Šapić
FOTO: FOTO: GRAD BEOGRAD

Najviše šansi da bude izabran za novog gradonačelnika ima Aleksandar Šapić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao taj posao, pokazuju kvote u kladionici „Meridijan“. Kvota na Šapića je 1,5, a iza njega je dosadašnji predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić s kvotom 2,5. Znatno manje šanse (kvota 5) daju se kandidatu SPS za gradonačelnika Tomi Fili. Kladionice Šapiću daju najveće šanse i za funkciju gradskog menadžera, ali dobro se kotira i Miroslav Čučković, koji je dosad bio na toj funkciji. Kladioničari na toj poziciji daju nešto manje izgleda Goranu Vesiću i Ireni Vujović.

Izvor : kurir.rs

Foto: Shutterstock

One thought on “DOGOVOR O VLASTI U BEOGRADU NA POMOLU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *