EVO KAKO DA PROVERITE DA LI STE UPISANI U BIRAČKI SPISAK I DA LI SU PODACI TAČNI!

Provere ličnih podataka upisanih u birački spisak mogu se izvršiti neposredno u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, a odnedavno i elektronski preko portalu eUprave.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane da na vreme provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i da li su upisani lični podaci tačni, kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima 17. decembra.

Provere ličnih podataka upisanih u birački spisak mogu se izvršiti neposredno u opštinskoj ili gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, a odnedavno i elektronski preko portalu eUprave.

– Prva funkcionalnost je da se izvrši uvid u podatke, a druga funkcionalnost je da podnesu zahtev za upis u JBS, ukoliko se ne nalaze, ili da podnesu zahtev za izmenu podataka – rekla je Biljana Marić, pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Pored ličnih podataka, može se podneti zahtev i za promenu prebivališta i boravišta.

– Kada govorimo o prebivalištu odnosno boravištu, putem portala se može podneti zahtev za ažuriranje podataka u JBS. Tada se pozivaju izvorne evidencije MUP-a i preuzmaju podaci. Ukoliko podaci nisu ažurni u izvornim evidencijama građani su dužni da odu u MUP i podnesu zahtev za izmenu – objašnjava Biljana Marić.

Da bi prisutpili ovom servisu građani moraju imati registrovani nalog na portalu eUprava, a mogu se prijaviti putem mobilne aplikacije ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Rok za postupanje je 24 sata od prijema. Po zahtevu je dužno da postupi nadležno ministarstvo.

– Jedinstven birački spisak svakodnevno se ažurira na osnovu uspostavljenog mehanizma komunikacije sa službenim evidencijama drugih organa, čiji podaci utiču na promene o biračima u biračkom spisku, a samim tim i na njihovu tačnost. Dakle, podatak o biraču u biračkom spisku uslovljen je podacima iz drugih službenih evidencija (evidencija o prebivalištu i boravištu ili državljanstvu građana, matična knjiga umrlih i matična knjiga venčanih) – navodi Ministastvo državne uprave i lokalne samouprave.

Izmene u Jedinstvenom biračkom spisku mogu se vršiti do zaključenja spiska, 15 dana pre izbora, odnosno do 1. decembra 2023. godine.

Izvor : Espreso / Srbija Danas

Foto: Filip Plavčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *