NETAČNO JE DA ĆE SE NOVIM ZAKONOM IZVRŠITI PRIVATIZACIJA

Premijerka Srbije Ana Brnabić govorila je da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije veoma važan za privredu i da on ne dovodi to privatizacije javnih dobara i preduzeća.

– Predlog ovog zakona je važan za našu zemlju i građane, za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja njima. Zakonom bi otpočeli sistemsku reformu upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima“, rekla je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga. Premijerka je kazala da je predlog izazvao mnoge polemike i nedoumice i da je povučen iz procedire kako bi prošao još jedna krug javne rasprave. Odgovarajući na primedbe na zakon, Brnaboć je navela da je prva neistina o njemu ta da je donošen tajno. „Prethodno je Vlada Srbije u decembru 2020. usvojila polazne osnove za uspostavljanje politike državnog vlasništva, Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, za period 2021-2027. godine u aprilu 2021. i Akcioni plan za period 2021-2023. godine – rekla je Brnabić.

Rekla je i da su tokom izrade Strategije i Nacrta zakona, održane javne rasprave.

– Netačno je da ovim zakonom želimo omogućiti privatizaciju javnih prediuzeća, kao što su Srbijavode, Srbijašume i slično, Istina je sasvim suprotna – cilj zakona je da se očuvaju nacionalni i strateški interesi zemlje. Mogli smo i prethodnim zakonom da ih privatizujemo i nismo za to morali da donosimo novi zakon – dodala je.

Naglašava da je besmislica da će nacionalni parkovi i ostala javna dobra biti privatizovani donošenjem ovog zakona.

– Zakonom o javnoj svojini utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, upravlja javno preduzeće, ne ulazi u kapital tog preduzeća – zaključila je.

Izvor : Kurir.rs

Foto : BETA/Amir Hamzagić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *