NOVO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Ukoliko bi u ovom trenutku bili održani izbori u Srbiji, SNS bi mogao da računa na podršku 38,5 odsto građana, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela Nova srpska politička misao. Na drugom mestu je lista „SPS/JS – Ivica Dačić/ D.M. Palma“ sa 9,6 odsto, dok 9,1 odsto građana smatra da bi glasali za opoziciju, ali se nisu opredelili za koga.

Od opozicionih stranaka, najveći broj glasova ( 6,2 %) dobila bi lista „SSP/PSG – D.Đilas/M.Tepić / P.Grbović“.

Zatim idu Dveri i Zavetnici sa 5,6%, lista „Novi DSS/POKS“ sa 4,2%.

Stranka „Srbija centar“ (SRCE), čiji je predsednik Zdravko Ponoš osvojila bi 3,8%, a „Ekološki ustanak – Aleksndar Jovanović Ćuta“ 3,6%.

Za listu  „NS/DJB  – Vuk Jeremić/Saša Radulović“ glasalo bi 3,3% građana, a liste „DS – Zoran Lutovac – Srđan Milivojević“, kao i „NPS – Miroslav Aleksić/Bora Novaković“ osvojile bi po 3,1%, pokazuje istraživanje koje je sprovela Nova srpska politička misao.

Od ispitanika koji biraju opozicione liste 64,5 odsto njih se slaže da bi opozicija trebalo da nastupi u dve kolone i to – sve „nacionalne“ stranke u jednoj, a „proevropske“ stranke u drugoj, 16,4% je protiv, a 19,1% nema stav.

Na pitanje „Da li mislite da je pozicija Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji danas jača ili slabija nego pre dolaska ove vlasti?“, 50,4% građana smatra da je pozicija Srbije pod sadašnjom vlašću danas slabija, 14,2% smatra da je „jača“, 10,2% smatra da je pozicija „ista“, dok 25,2% nema stav.

Istraživanje je sprovedeno od 8. do 18. oktobra ove godine na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Izvor : nova.rs/Mila Jovanović

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *