PREGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da mnogi u međunarodnoj zajednici žele da čuju da Srbi hoće da učestvuju na izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. On je rekao da je Srbija od početka bila protiv ovakvog načina organizovanja izbora i podsetio da na prethodnim izborima Srbi nisu ni učestvovali jer „Kurti silom radi i vuče jednostrane poteze“.

Ograničene mogućnosti

– Srbi su poslušali savet i preporuku koje je dao predsednik Aleksandar Vučić. Izbori neće da reše celinu problema, ali će svakako da donesu stabilizaciju vlasti u te četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom. Nećemo imati kvazigradonačelnike, a zaposleni Srbi u tim administracijama moći će da dolaze na posao normalno – rekao je ministar Dačić gostujući na RTS.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, šef srpske diplomatije je rekao da Beograd ima ograničenu mogućnost da reaguje bez fizičkog prisustva.

– U tom smislu je veoma bitno da predstavnici međunarodne zajednice prestanu s filozofiranjem i teoretisanjem o potrebi, kako kažu, očuvanja teritorijalnog integriteta Kosova, a pritom se uopšte nisu zabrinuli i sve su učinili da naruše teritorijalni integritet Srbije, i da se suoče s rešavanjem osnovnih životnih pitanja za Srbe na Kosovu i Metohiji, kako će da im se dostavljaju roba i lekovi, kako će deca da idu u školu, da se leče… To su ozbiljna pitanja i morala bi da budu deo dijaloga. Veoma je bitno nastaviti dijalog, ali ne tamo gde se stiglo silom. Kurti misli da može tu da nastavi. Mora da se krene od formiranja Zajednice srpskih opština – rekao je Dačić.

Zloupotrebe SB

Dačić je rekao da će sednica Saveta bezbednosti UN o KiM biti održana 23. oktobra i da će joj on prisustvovati zajedno s predsednikom Vučićem. Dodaje i da ga ne bi čudile zloupotrebe pojedinih zemalja.

– Saznao sam da su Albanija i Velika Britanija zakazale tzv. neformalnu sednicu Saveta bezbednosti. To su zakazali za 18. oktobar, a pozvali su Vjosu Osmani da drži uvodno izlaganje, zajedno s predstavnicama iz BiH, Ukrajine i drugih zemalja, što je još jedan primer zloupotrebe Saveta bezbednosti – rekao je Dačić.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Nemanja Nikolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *