SIGURICA I NOVA LICA

Nova vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana u narednih desetak dana, te se očekuje da će mandatar Miloš Vučević i budući ministri zakletve položiti možda i pre prvomajskih praznika.

Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenih izvora, nova vlada trebalo bi da bude u istom formatu, te gotovo izvesno neće biti novih resora, niti spajanja postojećih.

– Odlazeća vlada je dobro funkcionisala, tako da nema potrebe da se neki resori ukidaju ili dodaju novi. Ono što će biti novo jesu novi kadrovi u pojedinim ministarstvima – objašnjava naš sagovornik.

Ko ostaje

No, da krenemo redom. O svojoj poziciji u novoj vladi ne bi trebalo da brinu ministri Siniša Mali, Bratislav Gašić, Ivica Dačić, Goran Vesić, Jelena Tanasković i Irena Vujović.

Kako kaže naš sagovornik, oni su dobro radili svoj posao, te će, po svoj prilici, ostati ne samo u vladi već postoji i velika šansa da ostanu i na čelu resora koje su i dosad vodili.

– Siniša Mali će najizvesnije ostati na čelu ministarstva finansija, Vesić bi i dalje trebalo da vodi građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Vujovićeva zaštitu životne sredine, Tanaskovićeva poljoprivredu – navode naši izvori.

Novo lice koje je na pragu ulaska u Nemanjinu 11 jeste Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, i sin pokojnog muftije Muamera Zukorlića.

– Zukorlićeva stranka će ponovo dobiti resor. U prošlom sazivu Zukorlić je delegirao Edina Đerleka, koji je bio ministar bez portfelja, a ovoga puta će on biti deo izvršne vlasti – objašnjava naš izvor.

Ono o čemu se spekuliše jeste koju poziciju bi Usame mogao da zauzme, a najveće su mu šanse da se nađe na čelu Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koje je dosad vodio Tomislav Žigmanov.

Na vratima Nemanjine je i proslavljeni teniser Janko Tipsarević, za koga naši izvori navode da ima veliku šansu da preuzme resor sporta, o čemu je Kurir pisao.

Sportskim rečnikom, pojačanje za novi tim vlade stiže i direktno iz Amerike, a reč je o dosadašnjem ambasadoru Marku Đuriću, za koga se šuškalo da bi mogao biti novi šef diplomatije ukoliko Ivica Dačić pređe u resor odbrane, što je jedna od opcija za njega, ili MUP, gde su mu šanse minimalne, jer je, kako tvrde naši izvori, Bratislavu Gašiću pozicija u tom ministarstvu gotovo potpuno izvesna.

Oni dolaze

U Vladu Srbije mogao bi da se vrati Aleksandar Vulin, osnivač Pokreta socijalista, nekadašnji ministar i bivši direktor BIA.

– Vulin bi u novoj vladi mogao da se vrati na čelo svog starog resora, te postoje indicije da će ponovo preuzeti socijalu – ističe naš sagovornik.

Deo nove vlade Srbije trebalo bi da bude i dosadašnji ministar Nikola Selaković, koji bi, prema našin saznanjima, mogao da dođe na čelo Ministarstva kulture.

– Maja Gojković bi mogla da ode u diplomatiju, ona je viđena za ambasadorku u Sloveniji, a njen naslednik mogao bi da bude upravo Selaković – kaže naš sagovornik.

Deo nove vlade Srbije, kako tvrdi naš izvor, ima velike šanse da bude i Branko Ružić, potpredsednik SPS, ali još nije iskristalisano koji bi resor vodio.

– U taboru socijalista vlada nervoza koga bi Dačić mogao da odabere da predstavlja tu stranku u vladi, ali zasad su najveće šanse Ružiću. Biće tu i drugih kandidata, ali još se ne zna ko bi od ostalih visokih funkcionera mogao da bude deo izvršen vlasti – objašnjava naš izvor.

Ukoliko SDPS, stranci Rasima Ljajića, ostane resor turizma i omladine, što je, kako tvrdi naš izvor, zasad najizvesnije, najverovatnije će ga voditi dosadašnji ministar Husein Memić.

Dobro se pokazao

I Orliću visoka pozicija

sednica SNS, Vladimir Orlić
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

Deo novog kabineta Miloša Vučevića trebalo bi da bude i Vladimir Orlić, bivši predsednik Skupštine, za koga je predviđena visoka pozicija jer se dobro pokazao na čelu parlamenta – ističe naš izvor. Kurir je, da podsetimo, pisao i da se Orlić pominje kao neko ko bi mogao da vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali i kao neko ko bi se dobro snašao i na čelu Ministarstva telekomunikacija.

Kurs Srbije

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da bude izabrana vlada Srbije. On je na RTS istakao da bi voleo da vaskršnji praznici budu dočekani s novom vladom.

– Idemo uskoro na izbor vlade, ja verujem u narednih 10-15 dana, pre majskih praznika i Vaskrsa, pa i veliki sabor s Republikom Srpskom da dočekamo s novom vladom – dodao je on rekavši da to može i da se prolongira, pa se nada da poslanici neće biti ljuti što će možda morati da rade za prvomajske praznike jer je odlazak na „holidej“ glavno pitanje.

Vučić je rekao da će u njoj biti novih ministara, ali i onih koji su već bili, kao i da je zadovoljan radom prethodne vlade, ali da je uvek dobro imati novu energiju.

– Siguran sam da će nova vlada ostati na slobodarskom kursu i kursu Srbije – rekao je on.

Izvor : Kurir.rs

Autor: Damira Ramadani

Foto: Beta Milan Ilic, Ministarstvo Odbrane Srbije, Nenad Kostić, Beta Milos Miskov, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *