SRBIJA DOBILA NOVE AMBASADORE U ALŽIRU I FINSKOJ

Srbija je dobila još dvoje ambasadora nakon što su im njihove buduće države službovanja odobrile agremane i predsednik Aleksandar Vučić potpisao njihove ukaze o postavljenju, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova.

Srbiju će uskoro predstavljati dvoje iskusnih karijernih diplomata, Ana Petković u Alžiru i Aleksandar Janković u Finskoj.

Ana Petković radi u Ministarstvu spoljnih poslova od 1998. godine. Tokom karijere službovala je u ambasadama Srbije u Rimu, Skoplju i Varšavi, gde je od juna 2021. do februara 2022. vršila dužnost otpravnika poslova.

U Ministarstvu spoljnih poslova radila je u odeljenjima za susedne zemlje, Severnu i Južnu Ameriku i bila angažovana kod državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova i u Kabinetu ministra. Rukovodi Odeljenjem za saradnju sa državnim organima i međunarodnim organizacijama.

Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavi se pisanjem i prevođenjem. Govori engleski, francuski i italijanski jezik.

Aleksandar Janković je diplomirao i završio master studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1998. godine i bio je, između ostalog, načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik, kao i Odeljenja za Afriku i Bliski istok.

Službovao je u ambasadama u Londonu, Nikoziji i Pekingu, a od 2017. do 2021. godine bio je ambasador Srbije u Alžiru. Janković na dužnost ambasadora Srbije u Finskoj odlazi sa mesta zamenika pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju. ; Autor je knjige „Privredni razvoj Kine – povezivanje na kineski način“. Govori engleski i francuski jezik.

Izvor : Kurir.rs/Beta

Foto: Dado Đilas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *