PRELEPE SLIKE I USPOMENE

Na 100 dana do početka Olimpijskih igara koje će se održati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, Olimpijski komitet Srbije je na Kalemegdanu postavio izložbu fotografija sa OI Tokio 2020 pod nazivom „Trenuci za pamćenje“.

U susret Olimpijskim igrama Pariz 2024, izložba fotografija iz Tokija “Trenuci za pamćenje” je prilika da se podsetimo prethodnih Igara, trenutaka radosti, tuge, druženja, podrške, ponosa i slavlja.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju, Srbiju je predstavljalo 87 sportista u 16 olimpijskih sportova. Olimpijski tim Srbije osvojio je ukupno 9 medalja: 3 zlatne, 1 srebrnu i 5 bronzanih, što je najveći broj osvojenih medalja otkako naša zemlja nastupa samostalno kao Srbija. Bronzane medalje osvojile su odbojkašice, Tijana Bogdanović, ali i Zurabi Datunašvili, Milenko Sebić i basketaši. Sa srebrnom medaljom vratio se Damir Mikec, a zlatne medalje osvojile su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolo reprezentacija.

Iza svake od medalja stajali su ne samo trud i talenat, već i podrška, vera i prijateljstvo. Fotograf Ivica Veselinov, dugogodišnji saradnik Olimpijskog komiteta Srbije, zabeležio je svaki trenutak radosti i tuge da bi svet imao priliku da se podseti trenutaka koji će zauvek ostati upisani u istoriji srpskog sporta i olimpijskog pokreta.

1 / 4 FOTO: IVICA VESELINOV/OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE

„Kao velikom ljubitelju sporta i fotografije već samim odlaskom na OI, sa zadatkom da pratim i beležim nastupe naših olimpijaca, osećao sam ogromnu čast i sreću i nešto što se može nazvati ispunjenjem dečačkih snova. Istovremeno sam osećao i veliku odgovornost. Tokio 2020 su bile moje prve Olimpijske igre i uz puno napora, dobre organizacije i sigurno određenu dozu sreće uspeo sam da pokrijem svih 9 medalja našeg tima, zabeležim svaku borbu za medalju i naravno ceremoniju dodele medalja i na tu činjenicu sam posebno ponosan. Dugujem veliku, neizmernu zahvalnost Olimpijskom komitetu Srbije na ukazanom poverenju i moram da dodam da je čista privilegija raditi i stvarati u takvom okruženju. Nadam se da će ova izložba preneti barem deo emocije i strasti koju nose naši sportisti dok predstavljaju svoju zemlju, i da ćemo posle Pariza 2024 imati jos više fotografija radosti i medalja za neku buduću izložbu“, izjavio je Ivica Veselinov.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković pozvao je sve građane naše zemlje da u naredne dve nedelje posete ovu izložbu.

„Iza sportista Srbije nalazi se najuspešniji nastup na Olimpijskim igrama. Sa dalekog istoka, iz zemlje izlazećeg sunca, naši sportisti doneli su u Srbiju rekordnih 9 medalja. Emocije povodom ovog uspeha su dodatno pojačane zbog specifičnih okolnosti u kojima se održalo takmičenje. Fotografije imaju sposobnost da uhvate suštinu trenutka i izazovu bezbroj emocija u nama. Mi imamo tu sreću da je naš sjajni fotograf Ivica Veselinov zabeležio najlepše trenutke iz Tokija i tako omogućio svima nama da se na ovoj izložbi još jednom prisetimo svih uspeha i nabujalih emocija, u kojima dominira osećaj ponosa”, istakao je predsednik OKS Božidar Maljković.

Izvor : Kurir sport

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *