BOJA USANA GOVORI SVE O VAŠEM ZDRAVLJU

Možda ste primetili da vam usne postaju ljubičaste ili plave na hladnoći, ili ste možda videli bebu ili stariju osobu sa plavkastim usnama.

Ovo su mogući uzroci.

U mnogim slučajevima, ovaj tip je uzrokovan cijanozom, što je promena boje nekog dela tela usled nedostatka kiseonika u krvi. I uslovi života i bolesti mogu dovesti do promene boje usana.

Razlozi za modre usne mogu biti:

Predugo zadržavanje na hladnom vremenu bez odgovarajuće odeće može dovesti do toga da usne i koža postanu plavi. Takva promena boje usana kao rezultat izlaganja hladnoći može biti znak hipotermije . Ako se to dogodi, pratite procedure za pružanje prve pomoći hipotermiji i potražite pomoć od kvalifikovanog medicinskog stručnjaka. Izbegavanje izlaganja hladnoći ili pravilno oblačenje u toplu odeću može pomoći u sprečavanju plavih usana od ovog uzroka.Takođe duži boravak u hladnoj vodi može dovesti do poplavelosti usana.

Visinska bolest

Kada živite na većim nadmorskim visinama, kao što je planina, visinska bolest predstavlja rizik. Vazduh na većim visinama ima manje kiseonika, a nedostatak kiseonika može dovesti do cijanoze. Visinska bolest može biti ozbiljna, čak i fatalna, ali se može sprečiti polaganim navikavanjem na velike visine. Teška visinska bolest zahteva hitnu medicinsku pomoć koja se često leči spuštanjem na nižu nadmorsku visinu, lekovima ili davanjem kiseonika. Za ljude koji planiraju da idu na ozbiljna planinarenja i da osvajaju visoke vrhove, preporučuje se da vežbaju postepeno sa nižim vrhovima i tako povećavaju visine. Mogući uzroci povezani sa bolešću

Razlozi za ljubičaste ili plave usne u vezi sa bolešću mogu biti ozbiljni, pa je važno potražiti medicinsku pomoć kako biste identifikovali i otklonili stanje.

Rejnoov fenomen Ponekad se naziva i Rainaudova bolest ili Rainaudov sindrom, ovo stanje uzrokuje nedostatak dotoka krvi u ekstremitete. Kada krv ne teče pravilno u usne, to dovodi do nedostatka kiseonika (cijanoze) i izaziva plavu ili ljubičastu boju. Ovo se leči izbegavanjem mogućih okidača: pušenje, kofein, određeni lekovi i izlaganje hladnoći.

Astma Astma je stanje koje izaziva upalu pluća i dovodi do nemogućnosti pravilnog disanja. Tokom napada astme, koža ili usne mogu postati plave zbog nedostatka kiseonika u telu. Astmu mogu izazvati stres, dim cigarete, vežbanje ili alergeni kao što su životinjska perut, polen ili buđ. Cijanoza je znak ozbiljnog napada astme koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Lečenje astme može uključivati lekove i pumpice, kao i izbegavanje potencijalnih okidača.

Sapi Sapi je infekcija virusom ili bakterijom u gornjim disajnim putevima koja pogađa decu. Sapi mogu izazvati simptome lajavog kašlja i „hrapavog“ zvuka pri disanju. Plavkasta promena boje kože je simptom teške bolesti, kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć. Sapi se retko leče antibioticima (samo u slučaju infekcije bakterijama), a češće se leče kućnim lekovima kao što su ovlaživač, ispiranje nosnih prolaza rastvorom soli i odmorom.

Plućna embolija Kada je arterija blokirana, to se naziva plućna embolija. Blokada može biti iz jednog od brojnih razloga, uključujući krvni ugrušak ili tumor. Kada je arterija blokirana, protok krvi će biti inhibiran, što dovodi do brojnih simptoma, uključujući cijanozu. LJubičasta ili plava boja može biti opsežna, utičući na kožu i usne. Plućna embolija je veoma ozbiljno stanje koje zahteva hitan tretman. Ako je embolija uzrokovana krvnim ugruškom, lečenje će uključivati lekove za razređivanje krvi za rastvaranje ugruška. Cijanoza bi trebalo da se povuče uspešnim lečenjem embolije.

Urođene srčane mane Urođeno stanje je nešto sa čim se osoba rađa. Stoga, urođena srčana mana može uticati na novorođenčad, koja mogu imati ljubičastu ili plavičastu nijansu kože ili usana nakon rođenja. Odrasli takođe mogu biti pogođeni, jer defekt možda neće izazvati nikakve znake ili simptome sve do kasnijeg života kada je srce pod većim stresom. Bilo koja urođena srčana mana, a posebno ona koja se nazivaju cijanotičnim defektima, može rezultirati plavim ili ljubičastim usnama. Lečenje urođene srčane mane zavisiće od prirode stanja, ali može uključivati bilo šta, od lekova do operacije. Šta da radite ako imate ljubičaste ili plave usne

Ako osetite neobjašnjivu plavu ili ljubičastu promenu boje na usnama, neophodno je da odmah razgovarate sa svojim lekarom ili potražite medicinsku pomoć, jer pokazivanje znakova cijanoze nije simptom koji treba olako shvatiti. U nekim slučajevima, prisustvo cijanoze može biti ozbiljna stvar koja zahteva hitnu pomoć.

Izvor : Espreso/Krstarica

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *