DA LI STE ČULI ZA EVALI?

Iako su elektronske cigarete i vejpovi postali veoma popularni, pogotovu među mlađom populacijom jer eliminišu duvanski dim, ni ovi uređaji nisu sa zdravstvene strane najbezbedniji. U svetu se pojavilo novo oboljenje pluća izazvano upravo upotrebom ovih uređaja, sa kojim se vodeći svetski stručnjaci bore.

Oštećenje pluća izazvano upotrebom elektronskih cigareta i vajpova, ili EVALI (e-cigarette-or vaping-associated lung injury) ustanovljeno je prvo u leto 2019. godine, a simptomi ove zapaljenske bolesti uključuju otežano disanje, kašalj, bolove u grudima, temperaturu, groznicu, dijareju, mučninu, povraćanje, kao i ubrzan rad srca.

Do februara 2020. godine samo u SAD zabeleženo je 2.800 hospitalizacija i čak 68 smrtnih slučajeva prouzrokovano ovom bolešću. Iako se starost najvećeg broja obolelih kreće između 28 i 32 godine, podaci pokazuju da čak 15 odsto pacijenata koji se javljaju lekarima usled pojave ove bolesti mlađe od 18 godina.

elektronske cigarete
FOTO: PROFIMEDIA

Stručnjaci su ustanovili da je jedan od krivaca za pojavu ove bolesti acetat vitamin E, hemikalija koja se nalazi u elektronskim cigaretama i vejpovima. Kada se inhalira, ova hemikalija može da dovede do oštećenja pluća, a jedno istraživanje koje je obuhvatilo ispitivanje ove bolesti kod 51 pacijenta otkrilo je acetat vitamin E u plućima čak 48 obolelih.

elektronske cigarete
FOTO: SHUTTERSTOCK, ILUSTRACIJA

Srećom, nakon prve pojave bolesti broj obolelih je u opadanju, ali je ono što doktore zabrinjava činjenica da su pacijenti koji se javljaju sa simptomima EVALI oboljenja sve mlađi.

– Treba svi da smo zabrinuti zbog sve veće popularnosti elektronskih cigareta i vejping uređaja kod mladih. Iako se pokazalo da ova bolest reaguje na primenu kortikosteroida i antibiotika, još uvek smo na početku razumevanja šta je tačno izaziva i koji su dugoročni uticaji upotrebe ovih proizvoda ali i pojave bolesti na pacijente. Ipak smatram da je prevencija najbolji način za lečenje EVALI, odnosno zabrana upotrebe uređaja koji je izazivaju – izjavila je dr Denica P. Blagev, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Juti i načelnik Riverton bolnice.

EVALI je ozbiljno zapaljensko oboljenje pluća i u oko 90 odsto slučajeva potrebna je hospitalizacija kako bi se ova bolest izlečila. Medicinski stručnjaci još uvek nisu sigurni da li je EVALI u potpunosti izlečiv, ali za sada tvrde da je to moguće ako se pacijent pri pojavi prvog simptoma odmah prestane sa upotrebom elektronskih cigareta i vejpova i javi se svom izabranom lekaru radi terapije.

Izvor: Healio/Cleveland Clinic/Kurir

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *