RIZNICA VLAKANA I VITAMINA

Ako želite da pojedete najviše hranjivih sastojaka u jednoj porciji voća, trebalo bi da jedete maline kojih, srećom, na ovim prostorima sada ima u izobilju. Malina je u svim razvijenim zemljama sveta visoko cenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, ukusa i mirisa, a zatim i zbog svojih lekovitih svojstava.

Maline su najbolja opcija jer sadrže najveću količinu hranjivih vlakana. Jedna šoljica malina sadrži osam grama hranjivih vlakana, što je 32 odsto dnevne vrednosti koja vam treba. Vlakna su važna zbog više stvari. Na primer, vlakna mogu da pomognu u izbacivanju toksina iz tela, mogu da olakšaju upale u crevima, a mogu vam čak pomoći i da smršate. Maline i kupine su vrsta voća koje sadrže najviše vlakana, pa bi svakako trebalo da ih uključite u ishranu.

Maline sadrže i velike količine vitamina C, puno mangana, vitamina K, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, bakar, tiamin, kalcijum, cink, kao i vitamine E, A i B6. Dakle, ako pojedete šoljicu malina u telo ćete uneti veliku količinu hranjivih sastojaka.

Uz to, maline su bogate i antioksidansima koji su važni za zdravlje vaših ćelija koje se bore protiv oksidacionog stresa. Visok oksidacioni stres povezan je sa raznim vrstama bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Uz to, dokazano je da antioksidansi imaju svojstva protiv starenja.

I druga bobičasta voća bogata su hranjivim sastojcima. To uključuje i borovnice i jagode, ali maline imaju znatno više vlakana, piše Eat this.

malina
FOTO: PROFIMEDIA

Dobre su za zdravlje krvnih sudova

Вudućі dа оbіluјu vlаknіmа, kоја ѕu vаžnа zа рrаvіlnu funkсіјu сrеvа і рrоčіšćаvаnје krvnіh sudova, mаlіnе ѕu оdlіčаn іzbоr zа рrоbаvu і оdržаvаnје zdrаvоg ѕrса.

Odlične su za zdravlje kože i kose

Za lepšu kožu i kosu trebalo bi da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od semenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože.

Snižavaju temperaturu

U narodnoj medicini sok i sirće od maline koriste se za sniženje povišene telesne temperature.

Povoljno deluju na šećer u krvi

Malina sadrži ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi, te potiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu. Neki preparati za mršavljenje sadrže ketone maline. Maline imaju samo pet grama šećera u 200 grama, a jedna obična jabuka, recimo, ima 20 grama šećera na istu količinu. Zbog toga su odlične za svakog ko voli slatko, ali ne želi negativne posledice konzumiranja šećera.

Čuvaju zdravlje očiju

Malina sadrži antioksidans zeaksantin, koji filtrira štetne zrake plave svetlosti.

maline
FOTO: SHUTTERSTOCK

Da se podsetimo…

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža. Veruje se da malina potiče iz južne Azije i da je toliko stara da su je jeli pećinski ljudi. Vekovima je cenjena kao lekovita biljka. Stari Grci su joj pripisivali moć podsticanja plodnosti, za šta su više koristili njeno lišće nego plodove. Ipak, očaravajući ukus ploda maline najzaslužniji je za njen trenutni status izuzetno popularnog voća.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *