AKO PAMETNO SPOJITE PRAZNIKE MOŽETE DA DOBIJETE I DO 10 DANA ODMORA

Novogodišnji praznici se bliže, a u prvoj nedelji januara možete da spojite i do 10 dana odmora. Evo i kako.

Naime, 30. i 31. decembar ove godine padaju u subotu i nedelju, dok su 1. i 2. januar, odnosno ponedeljak i utorak, neradni dani.

To znači da ako uzmete samo petak, 29. decembar, dobijate pet vezanih slobodnih dana.

Druga varijanta je da uzmete tri slobodna dana: 3, 4, i 5. januar i spojite čak devet dana odmora (od 30. decembra do 8. januara), na račun dva neradna i dva vikenda.

Treća varijanta je da uzmete odmor od 29. decembra do 8. januara i tako dobijete 10 dana odmora, koristeći realno samo četiri vaša dana.

Ukrasi, Nova godina, Jelka
foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / Profimedia

Naravno, sve ovo zavisi od dogovora sa poslodavcem kod kog radite i dužine trajanja radne nedelje, ali u većini slučajeva se radna nedelja računa od ponedeljka do petka.

Nažalost, Božić ove godine pada 7. januara, odnosno u nedelju, a kako „sistem prenošenja“ na prvi naredni radni dan ne važi za verske praznike, u ponedeljak ćemo ipak morati na posao.

„Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo“, stoji na Paragraf Lex-u.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Ipak, važno je znati da oni koji rade bilo koji od navedenih dana koji se praznuju neradno – imaju pravo na duplu dnevnicu.

Prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade – najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Nakon Nove godine i Božića, slede nam Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.

Da li uzimate odmor za praznike? Pišite nam u komentarima.

Izvor : Espreso/ Telegraf Biznis/ M.P./ Prenela: T.M.

Foto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *