EVO KAKO PROVERITI JE LI ZDRAVSTVENA KNJIŽICA OVERENA

Zdravstveno osiguranje ne pokriva samo lečenje i preglede u Srbiji, već je značajno i pri odlasku u inostranstvo.

RFZO ima sporazum o korišćenju hitne zdravstvene zaštite za privremeni boravak sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Holandijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Poljskom i Velikom Britanijom.

Da bi osiguranik dobio potvrdu, odnosno dvojezični obrazac za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoc o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put obrati nadležnoj filijali RFZO i dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja, nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hronicnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje.

E, sad tu nastaje začkoljica. Kako proveriti da li je vaša zdravstvena knjižica overena? Na nekadašnjim papirnim su se videli pečati i datumi, ali na ovim čipovanim to se ne vidi. Ali to ne znači da je provera komplikovana.

Potrebno je otići na sajt RHMZ, odnosno na ovaj link, i tu popuniti tražene podatke. Unesite u prvo polje broj kartice zdravstvenog osiguranja od 11 cifara (zapisan je na poleđini ispod čipa), a u polje ispod LBO takođe od 11 cifara, a pronaći ćete ga na prednjoj strani ispod ličnih podataka.

Potom će se otvoriti stranica na kojoj možete videti datum do kog je overena vaša zdravstvena isprava, ali i datum poništavanja zdravstvene isprave, ukoliko se to desilo.

Izvor : Kurir.rs

Foto : PRINTSCREEN, KURIR/NEMANJA PANČIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *