EVO KOLIKO TRENUTNO IZNOSI INFLACIJA U SRBIJI

Tokom maja cene u Srbiji su porasle za 0,4 odsto u odnosu na april, dok su u odnosu na godinu dana ranije bile više za 4,5 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku. Za prvih pet meseci inflacija iznosi 2,2 procenta.

To znači da je inflacija u maju posle dugo vremena ponovo ušla u ciljani koridor Narodne banke Srbije od 1,5 do 4,5 odsto. Smirivanje inflacije koja je od izbijanja energetske krize i rate u Ukrajini uglavnom bila dvocifrena dovelo je do spekulacija o tome da bi Narodna banka Srbije mogla da snizi referentnu kamatnu stopu, posebno nakon slične odluke koju je nedavno donela Evropska centralna banka. Ipak, stručnjaci smatraju da je još uvek prerano za to.

Beograd, Cene
foto: Beta Miloš Miškov, Tamara Trajković, Espreso

Prema podacima RZS, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju su u proseku porasle za 0,4 odsto. Potrošačke cene u maju 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 4,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2023. godine u proseku povećane za 2,2 odsto, prenosi Nova ekonomija.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u maju 2024. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupi Alkoholna pića i duvan (1,9 odsto), u grupama Odeća i obuća i Restorani i hoteli (za po 0,9 odsto), Transport (0,7 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto), u grupama Zdravlje i Oprema za stan i tekuće održavanje (za po 0,4 odsto), Rekreacija i kultura (0,3 odsto) i Obrazovanje (0,1 odsto). Pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića i Komunikacije (za po -0,2 procenta).

Zvornik, Stanovi, Nekretnine, Zgrade, Cene
foto: printscreen/gradzvornik, Aleksandar Stojanović, Aleksandar Jovanović Cile

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Izvor : Espreso / Nova ekonomija

Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Tamara Trajković, EPA JOSE COELHO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *