GROBNO MESTO IDE I DO 10.000€! 

Pravo malo bogatstvo potrebno je da biste sahranili člana porodice u Beogradu, troškovi idu i iznad 2.000 evra. Samo pomeranje nadogrobne ploče, u zavisnosti od toga kakva je, može da košta i do 25.000 dinara, a kada je reč o samoj sahrani, naplaćuje se bukvalno svaki korak koji zaposleni u pogrebnom preduzeću naprave.

U Srbiji je prethodnih meseci sve poskupelo – od osnovnih životnih namirnica, računa za komunalije, do rentiranja stanova. Teško je živeti s ogromnim troškovima, a izgleda da je teško i umreti jer su pogrebne usluge, kakao je Nova već pisala, u zavisnosti od preduzeća, poskupele od 20 do 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

sahrana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim što je veliki emotivni gubitak za porodicu, smrtni slučaj je i veliki finansijski izdatak. Oko organizovanja sahrane i svih propratnih stvari sada treba izdvojiti i više od 2.000 evra, a u tu cifru nije uključeno grobno mesto, za koje je potrebno još najmanje toliko. To pokazuje i iskustvo čitateljke Marije koja je podelila cenovnik troškova sahrane njenog člana porodice.

„Olakšavajuća“ okolnost u njenom slučaju je ranije kupljeno grobno mesto. Inače, kako pokazuju neka iskustva građana, cene kupovine grobnog mesta kreću se od oko 100.000 dinara pa na više. Iskustva pojedinih stanovnika Beograda su da grobnice sa dva mesta u glavnom gradu mogu da dostignu cene i od 10.000 evra.

Dugačka lista stavki

Svi troškovi sahrane su veoma visoki. Drveni sanduci koštaju najmanje 20.000 dinara, a neka srednja cena, za koju se Marija odlučila je oko 48.000 dinara. To je ujedno najskuplja pojedinačna stavka, u slučaju da je grobno mesto ranije kupljeno.

Uz taj trošak plaća se dodatno i stavka „komplet garnitura“, koja košta 6.630 dinara, koliko je čitateljka portala Nova.rs Marija, platila. To je, ustvari, unutrašnjost sanduka.

Sledeća stavka je krst sa imenom pokojnika, koji je koštao 5.600 dinara.

Opcija koja se nudi članovima porodice da im olakša situaciju je usluga kompletnog sređivanje neophodne dokumentacije. To u pogrebnim preduzeća naplaćuju 10.000 dinara.

Usluga korišćenja hladanjače je 6.000 dinara, kao i otpremanje tela pokojnika. Tu troškovima nije kraj. Kada je o samoj sahrani reč, naplaćuje se bukvalno svaki korak koji zaposleni u pogrebnom preduzeću naprave.

Tako prenos umrlog u okviru groblja koštao gotovo 1.500 dinara, koliko i korišćenje kapele, odnosno prostor za ispraćaj na sahranu.

Sahranjivanje u grobnicu košta više od 21.000 dinara, a gotovo 2.000 dinara košta prenošenje preminulog u pogrebno vozilo i iznošenje iz istog.

Cveće na sanduku, tzv. suza, sagovornicu Mariju je koštalo 16.000 dinara.

Ekshumacija i dezinfekcija

Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju čitateljke Marije korišćeno ranije kupljeno grobno mesto u kojoj su već sahranjeni članovi porodice, bilo je neophodno pre nove sahrane, uraditi ekshumaciju koja za dvoje ljudi košta gotovo 30.000 dinara.

Na spisku tih troškova je i dezinfekcija grobnog mesta pri samom činu ekshumacije koja je Mariju koštala 11.382 dinara. Pomeranje nadogrobne ploče u zavisnosti od toga kakva je, košta od 5.000 do 25.000 dinara.

Kada se obave i plate sve peripetije oko grobnog mesta i sahranjivanja, porodicu čekaju troškovi usluge sveštenika. Iako precizne tarife nema, čitateljki Mariji je svešteno lice tražilo oko 100 evra plus dnevnicu za pomoćnika od 3.000 dinara.

Nakon sahrane, običaj je i da se organizuje ručak u nekom od restorana, što u proseku košta oko 16 evra po osobi.

Kada se sve stavi na papir, Marija je sahranu člana porodice platila gotovo 270.000 dinara, što je oko 2.300 evra.

Izvor : Kurir.rs/ Nova.rs/ Preneo: S.Đ.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *