KAKO NAM BANKE RAČUNAJU KAMATU NA KREDITE? 

Jedna od najvažnijih stvari koje čine lične finansije su svakako krediti. Iako kredite treba uzimati krajnje oprezno i samo ako znamo za šta ih tačno uzimamo, gotovo svako od nas se makar jednom u životu sretne sa kreditom, bilo da je u pitanju, keš, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit.

Zbog toga je dobro znati i pre odlaska u banku neke osnove o kreditima. U ovom tekstu smo želeli da razjasnimo jednu od neodumica koje se pojavljuju u planu otplate kredita, kao i u ugovorima, a to je način na koji se obračunava redovna kamata.

Kada govorimo o obračunu kamate, postoje dva načina na koji to bankari rade:

  • proporcionalni metod
  • konformni metod

Koja je razlika između ova dva metoda? Po proporcionalnom metodu dobija se različit iznos redovne kamate u zavisnosti od toga da li se kamata obračunava jednom na kraju perioda otplate ili više puta u toku same otplate.

Ukoliko se kamata obračunava više puta u toku perioda otplate, dobija se veći iznos ukupne kamate, nego da se kamata obračunava samo jednom, na kraju otplate kredita.

Sa druge strane, po konformnom metodu dobija se isti iznos redovne kamate bez obzira na to da li se kamata obračunava jednom (na kraju otplate kredita) ili više puta u toku otplate. Možda način obračuna kamate od strane banke na prvi pogled ne izgleda važno, ali reč je o bitnom detalju, jer vam on govori koliku kamatu ćete platiti na bankarsku pozajmicu.

Izvor : kurir.rs/kamatica.com

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *