KASANDRA, TARZAN, DOLAR? TAKVA IMENA VIŠE SE NE DAJU DECI

Imena koja deci daju roditelji, ili kumovi, uglavnom su popularna u vreme kad stigne prinova pa onda naiđe „sezona“ Milana, Dragana, Stefana, Lazara, Vesni, Dragana, Tamara, sve zavisi šta je tada u „modi“.

Tako je posle Drugog svetskog rata bila navala Slobodana i Slobodanki, svojevremeno je bilo mnogo Zorana, Gorana, Ljubica, a često bi imena junaka popularnih televiziskih serija uzimala primat u određenom periodu. Popularna Kasandra je svojevremeno bila nekima izbor, a bilo je doduše retkih slučajeva, da su dečaci dobijali imena Tarzan, pri čemu je u Loznici bio i jedan Dolar.

Prema podacima lozničke matične službe, tokom minule godine i od početak ove najčešće ime za dečake je Lazar, a devojčice Sofija. Na listi deset najčešćih za devojčica su i Magdalena, Milica, Sara, Darija, Teodora, Jovana, Mila, Una i Kalina.

Kod momaka osim Lazara, na listi deset najprisutnijih su Vuk, Jovan, Vasilije, Viktor, David, Dušan, Andrej, Mihailo i Ognjen. Uvek ima i onih koje ne zanima šta je popularno, a i ne žele da im dete u razredu ima sutra gomilu imenjaka, ili imenjakinja, pa se odlučuju za neka ređa imena. U Loznici tako u periodu 2022/23. u knjizi rođenih ima upisanih imena kao što su Njegoš i Tadej, a od devojčica se neke zovu Valerija, Iskra ili Katja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji su deci 2021. godine najčešće davana imena Sofija i Luka, dok Marija, Jelena, Nikola i Aleksandar, imena koja su decenijama vladala nisu bila ni među 20 omiljenih. Nema u poslednje dve, tri decenije ni mnogo Stefana, Srđana, Jovana, Dušana ili Miloša, a više ni imena Nemanja, Jovan ili Petar nisu toliko popularna. Još uvek se drže od imena često davanih početkom ovoga veka Lazar i Stefan, a među čestima su i Vuk, Vasilije, Aleksa, Vukan, Bogdan, Filip i Vukašin dok su kod devojčica i dalje u opticaju Milice, Tare, Sare, Nikoline, Nađe, Une, Dunje i Mile.

Izvor : Kurir.rs/T.I.

Foto : Kurir/T.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *