MAME U SRBIJI IMAJU POSEBAN STAŽ

Budućim penzionerkama s posebnim stažom biće veći koeficijent kao da je radila dve godine duže – obračunaće joj se 37 umesto 35 godina staža s kojima je otišla u penziju. A u parama: Ako joj se utvrdi penzija od 30.000 dinara, poseban staž uvećaće je za 10 odsto na 33.000

Prava na penziju iz PIO stiču se i ostvaruju na osnovu penzijskog staža koji obuhvata staž osiguranja i poseban staž.

Osnovni uslov da se neki period prizna u staž osiguranja jeste da su za taj period plaćeni doprinosi.

Za razliku od staža osiguranja, poseban staž za svoju osnovu nema zaposlenje ili samostalnu delatnost, već se utvrđuje licima koja su pojedine periode provela u oružanim akcijama, odnosno u zarobljeništvu, na lečenju ili rehabilitaciji u vezi sa tim akcijama, kao i ženama koje su rodile troje dece. Za ovaj staž se ne plaćaju doprinosi, objašnjava PIO Fond.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban staž se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, rešenjem.

Dakle, ukoliko osiguranik smatra da ispunjava uslove za utvrđivanje posebnog staža, neophodno je da Fondu podnese zahtev za utvrđivanje tog staža, uz koji će priložiti odgovarajuće dokaze.

Staž za treće dete

Majkama koje su rodile treće dete poseban staž se utvrđuje u trajanju od 2 godine.

Poseban staž za vreme provedeno u oružanim akcijama, zarobljeništvu, lečenju tim povodom računa se dvostruko ili jednostruko ukoliko je lice bilo tada u radnom odnosu i osigurano. Poseban staž se sabira sa stažom osiguranja i čini ukupni staž po kojem se računa i visina penzije.

Pojedine gradske uprave daju olakšice onima koji imaju poseban staž, naročito ako je nastao učešćem u oružanim akcijama, a to su najčešće umanjeni komunalni računi i troškovi za javni prevoz – jeftiniji Infostan i slično.

https://www.facebook.com/republickifondpio?fref=nf&ref=embed_post

Šta je sa ženama koje su rodile jedno ili dvoje dece, blizance…

Zakon o PIO sadrži i odredbu o posebnom stažu u trajanju od 6 meseci ženama osiguranicima koje su rodile jedno odnosno u trajanju od godinu dana ženama koje su rodile dvoje dece.

Ali primena te odredbe odložena je do početka 2032. godine kada će žene osiguranici moći da počnu da podnose lične zahteve za utvrđivanje te kategorije posebnog staža, podseća PIO fond.

Prevremena penzija

Sve je više građana koji žele u prevremenu penziju. Danas je to opcija koja se masovno koristi i u svetu, a sve je traženija i u Srbiji. Čest razlog jeste zdravstvene prirode, ali i činjenica da građani jednostavno nemaju snage da rade do 65. Mnogi tvrde da su istrošeni i mnogo pre nego što steknu starosni uslov za penzionisanje.

Kao mogućnost u Srbiji prevremena penzija je uvedena 2015. godine. Krajem 2018. korisnika je bilo 28.000, a već u julu 2019. godine 43.000. I ta brojka raste godišnje u proseku za oko 10.000. Očekivanja su su da mogla da ima i ubrzaniji tempo s godinama.

Ono što je važno znati jeste da prevremena penzija košta, odnosno da prevremeno penzionisanje zapravo umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše 20,5 odsto od ukupne penzije.

Praktično, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, to znači da bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Majka sam, mogu li ja ranije u penziju?

Za one koje to nisu znale zakon predviđa i nešto što se zove poseban staž. Zahteve za utvrđivanje tog staža žene će moći da podnesu 2032. ukoliko su rodile jedno ili dvoje dece, ali taj staž ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju.

Godine života kao uslov za osiguranike žene uvećavaće se do 2032. godine, kada će uslovi za žene i muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Uslovi za prevremenu starosnu penziju se podižu do 2024. godine, kada će takođe biti izjednačeni za žene i muškarce i biće 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Majkama bi mnogo značilo da mogu u penziju tu godinu-dve ranije

Znači, kao uslov za odlazak u penziju i dalje se uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa.

Majke koje imaju troje dece ne mogu ranije da se penzionišu, ali mogu da računaju na veći iznos na čeku.

Ukoliko do 2032. godine ne bude novih izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju („Sl. glasnik RS“, br. 34/2003, 64/2004 – odluka USRS, 84/2004 – dr. zakon, 85/2005, 101/2005 – dr. zakon, 63/2006 – odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014 – dalje: Zakon), majke s jednim ili dva deteta moći će prvi put da ostvare pravo na poseban staž i to tako što će im se za jedno dete staž računati šest meseci, a za dvoje – godinu dana. Za sada ovo pravo mogu da ostvare samo majke s troje dece kojima se ovaj staž računa dve godine.

Iako bi majkama s troje dece mnogo više značilo kada bi im ove dve godine pomogle da odu ranije u penziju (da recimo kada napune 63 godine mogu u penziju kao da imaju 65 godina), Zakon to ne predviđa.

PIO fondu objašnjavaju da poseban staž nije staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju, već samo doprinosi uvećanju iznosa penzije. Jer se kao uslov za odlazak u penziju i dalje uzimaju samo navršene godine radnog staža i uplaćenih doprinosa.

Dakle, nijedna žena koja sada ima troje dece neće sticanjem uslova za penziju moći da računa na ove dve godine kao uslov za penziju, već samo kao šansu za nešto veću penziju. Upravo su ovo najčešće nejasnoće žena s troje dece koje kada podnesu zahtev za penziju, saznaju u PIO fondu da im zapravo te godine ne ulaze u ukupan radni staž i da moraju da nastave da rade.

Budućim penzionerkama sa posebnim stažom biće veći koeficijent koji se, kada steknu uslov za penziju, obračunava na kraju, a koji preračunato znači kao da je žena radila dve godine duže. Taj viši koeficijent će joj doneti i veću penziju. Na primer, obračunaće joj se 37 umesto 35 godina radnog staža s kojima je, recimo, otišla u penziju.

Isto važi i za majke s petoro i više dece, njima se poseban staž računa u trajanju od dve godine, ali ne kao uslov za sticanje prava na penziju.

Koliko majci poseban staž donosi u parama?

Primera radi, ukoliko se ženi s troje dece na osnovu 20 godina staža na poslu utvrdi penzija u visini od 30.000 dinara, poseban staž u trajanju od dve godine će joj penziju povećati za 10 odsto, pa bi ona iznosila 33.000 dinara.

Žena koja ima dvoje dece, na isti broj godina staža, 20, dobila bi povećanje od pet odsto, to jest 31.500 dinara penzije, ali od 2032. godine.

Istovremeno, s obzirom na to da je Zakonom ukupno trajanje penzijskog staža za utvrđivanje visine penzije ograničeno na 45 godina, to znači da ovo ograničenje važi i pri uračunavanju posebnog staža, pa budući penzioneri treba i o tome da vode računa.

Znači, da podsetimo, žene će tek za 9 godina prvi put imati pravo na poseban staž. Tačnije, tek 2032. moći će da podnesu zahteve za utvrđivanje posebnog staža ukoliko su rodile jedno ili dvoje dece, bez obzira na to kad su deca rođena, rekli su pre tri godine za Politiku u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, i to rešenjem, naglašavaju kažu u PIO fondu.

Izvor : Espreso / Kurir

Foto : PRINTSCREEN/PARAGRAFLEX.RS, Profimedia, PRINTSCREEN/PIO FOND

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *