OD DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU: OŠTRIJE KAZNE ZA NESAVESNE VOZAČE

Srbija je dobila izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, nakon što su i poslanici u Skupštini Srbije prošle nedelje usvojili predložene izmene i dopune ovog dokumenta, i samim tim stekli su se uslovi da počnu da se primenjuju odredbe na osnovu kojih će se oduzimati vozila zbog najteže učinjenih prekršaja.

Na listi prekršaja zbog kojih tako mogu biti kažnjeni je čak 18 slučajeva! Oduzimanje vozila, između ostalog, predviđeno je za vožnju pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili testiranja na drogu, prekoračenje brzine u rasponu od 50 do 80 km/h za vožnju u zoni škole, odnosno za vožnju u i van naseljenog mesta, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije…

Oduzimanje vozila, međutim, neće biti automatsko po prvom takvom prekršaju. Naime, procedura je takva da kada saobraćajac zaustavi vozača koji je počinio neki od težih prekršaja, prvo proverava u evidenciji da li je ranije kažnjavan za njih, pa ako je prekršilac već dva puta osuđen za neki od 18 najdrastičnijih slučajeva u periodu od dve godine, policajac mu oduzima vozilo. I tada, kako su objasnili u MUP-u, oduzimanje vozila traje do kraja sudskog spora.

Izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja po prvi put prepoznaje vozače lakih električnih vozila, odnosno električnih bicikala i trotineta. Od danas, oni mogu da koriste biciklističku i pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku, ali neće smeti da se kreću trotoarima na kojima nema posebnog dela za bicikliste ili zajedničkog za njih i pešake.

Ako staza nema, vozač lakog električnog vozila može da se kreće kolovozom na putu gde je brzina kretanja ograničena na najviše 30 km/h, odnosno, ako je navršio 18 godina može da se kreće kolovozom gde je ograničenje najviše 50 km/h. Sve to uz obaveznu zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu na glavi.

Novi zakon donosi i kazne za različite vrste udesa pa je tako za nanošenje lakših telesnih povreda propisana kazna od 30 do 300 hiljada dinara ili kazna zatvora od 30 dana do tri godine. Za nanošenje teških telesnih povreda propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, a za nanošenje smrtnih povreda kazna je od dve do 12 godina. Treba to ponavljati i apelovati.

Sledeća izmena tiče se spuštanja starosnog praga, pa će ubuduće vozačku dozvolu za kategoriju C i C1 (kamione) i D i D1 (autobuse) moći da dobiju i oni vozači koji imaju samo probnu dozvolu za automobil (kategorija B). U obrazloženju je jasno navedeno da olakšice za dobijanje dozvole za kamione i autobuse dolaze kao posledica “konstantnog nedostatka kvalifikovanih kadrova”.

Bez vozila možete ostati u jednom od 18 slučajeva ukoliko ste u poslednje dve godine pravosnažno osuđeni za najmanje dva teža prekršaja:

Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

Odbijanje alkotestiranja ili testova na drogu

Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja

Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju

Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni “30”

Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja

Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača

Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje

Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla u razmaku kraćem od 10 minuta

Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije

Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja

Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu

Preticanje vozila koje se zaustavlja radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu

Preticanje kolone pod pratnjom

Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Izvor: MUP

Foto:MUP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *