ODRŽANA TRIBINA „NA MATURU BEZ AUTOMOBILA“

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Gradskom opštinom Obrenovac, organizovala je tribinu pod nazivom na „Na maturu bez automobila” namenjenu srednjoškolcima završnih razreda. Kampanja čija je ovogodišnja poruka ‘Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!’, je namenjena maturantima širom Republike Srbije koji imaju priliku da se putem ove kampanje informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju.

Predsednik Komisije za bezbednost saobraćaja opštine Obrenovac Ivan Stojić zamolio je učenike završnih razreda da budu oprezni, te da poštuju saobraćajna pravila i bezbedno učestvuju u saobraćaju.

– Od početka tekuće godine na teritoriji Republike Srbije dogodilo se 11.210 saobraćajnih nezgoda. Na teritoriji grada Beograda, u saobraćajnim nezgodama 29 lica izgubilo je život – rekao je šef saobraćajne policije PS Obrenovac Miloš Nikolić i naglasio da su se u Obrenovcu u poslednjih 15 dana dogodile tri saobraćajne nesreće.

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila” kojom apeluje na maturante širom Republike Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača. Kampanja je pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu, u želji da skrenu pažnju svojih vršnjaka, ali i javnosti, kako se više nikad ne bi ponovilo ono što se desilo u jednoj maturskoj noći u ovom gradu, kada je smrtno stradala grupa maturanata vraćajući se sa maturske večeri.

Na tribini za mlade maturanti su imali priliku da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet. U okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. „pijanim naočarima” koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Statistika za prošlu godinu, po još nepotpunim podacima, pokazuje da od 502 ljudi koji su život izgubili u saobraćajnoj nesreći, čak 89 su mladi.

U Strategiji, koja je krajem prošle godine usvojena za period od 2023. do 2030. godine, jedan od glavnih ciljeva nameće viziju nula, odnosno nula poginule dece u saobraćaju kao i 50 odsto smanjenje teško povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama.

Anketa koja je prošle godine sprovedena među mladima starosti 18 i 19 godina, a koji su prisustvovali tribinama, pokazala je da se njihovi stavovi „pre i posle“ dosta razlikuju. Za 11 posto više mladih je spremno da veže pojas napred, za 37 posto više mladih je spremno da veže pojas pozadi, za 17 posto više mladih nije spremno da pristane da se vozi sa pijanim vozačem. Za 7 posto više mladih nije više spremno da vozi pod dejstvom alkohola, za 22 posto više mladih više neće koristiti mobilni u toku vožnje za razgovor, za 21 posto više mladih više neće koristiti mobilni u toku vožnje za poruke i društvene mreže, dok za  25 posto više mladih više neće svesno prekoračiti brzinu.

Izvor: lokalnenovine.rs

Foto: GO Obrenovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *