SEDNICA SKUPŠTINE REGIONALNOG CENTRA „EKO TAMNAVA“

Vanredna sednica Skupštine privrednog društva Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko – Tamnava“ održana je danas, a domaćin je bila Gradska opština Obrenovac.

Na sednici su delegirani predstavnici gradova i opština u sastav 4. saziva Skupštine privrednog društva „Eko-Tamnava“ za period od 2024. do 2028. godine, izabrani su predsednik i zamenik predsednika Skupštine, a govorilo se i o dosadašnjoj realizaciji projekta.

Radovi na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom, u kojem će se tretirati otpad koji se sakupi na teritoriji 15 gradova i opština, otpočeli su sredinom avgusta.

„To je jedan od najvećih regiona u Srbiji posle grada Beograda i sa nekih 240.000 tona komunalnog otpada, što je neka ovako impozantna suma koja će biti nakon izgradnje ovog projekta zbrinuta na Regionalnom centru „EKO TAMNAVA“ u Kaleniću. Od ove nabavke koja je definisana i koja je u fazi izgradnje do kraja godine očekuje se nabavka na samoj lokaciji izgradnje Regionalnog centra, a to je MBT postrojenje, fabrika otpada gde će se vršiti selekcija energetskog otpada i reciklažnog otpada. U okviru lokalnih samouprava očekuju se tenderi za izgradnju transfer stanica, reciklažnih dvorišta i nabavku opreme za komunalna preduzeća“ – rekao je Zoran Petrović, direktor „EKO TAMNAVA“.

Izgradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom, 15 gradova i opština, među kojima je i Obrenovac, rešiće dosadašnji problem neadekvatnog upravljanja otpadom.

„Mi ćemo rešiti deponovanje i odlaganje komunalnog otpada i to znači zatvaranje naše postojeće deponije „Grebača“ i uređenje te deponije koja nas je služila u prethodnim godinama. Celokupni komunalni otpad iz Obrenovca odvozićemo tamo, dok ćemo na samoj deponiji „Grebača“ raditi selekciju otpada. Bitno je da Obrenovac zna koliki je benefit samog ovog projekta i da na taj način stvarno brinemo o životnoj sredini i čuvamo opštinu Obrenovac i celokupnu Srbiju za buduće generacije koje dolaze. Ono što je jako bitno jeste da ćemo pored same te transfer stanice na deponiji „Grebača“ imati i izgrađeno reciklažno dvorište u krugu JKP „Obrenovac“, a tu će naši sugrađani sami ostavljati predmete koji im više ne trebaju“ – rekao je Miloš Stanojević, predsednik Gradske opštine Obrenovac.

Regionalni centar za upravljanje otpadom je trenutno najveći projekat u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine. Prema planu izgradnja Regionalnog centra „Eko – Tamnava“ biće završen sredinom 2025.godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *