U OVOJ ZGRADI U BEOGRADU JE ŽIVELA DESANKA MAKSIMOVIĆ

Objavljeno: 29.06.2023. 15:31h  15:35h

Beograd nije poznat samo po noćnom životu i lepim ženama. On asocira i na srpsku književnost. On je grad u kojem je u nekom trenutku živela i stvarala većina naših pisaca, a čije kuće su skrivene baš kao i njihova poezija.

Teško je poverovati da su svi oni svojevremeno hodali ulicama Beograda, vozili se tramvajem u krugu dvojke ili ispijali kafe na Trgu Republike. Još manje je poznato u koja četiri zida su njihova velika dela nastajala.

Onaj ko poželi da prošeta ulicom Kralja Milana u srcu Beograda može da zastane kod broja 23. Upravo u toj zgradi živeli su naši znameniti književnici i članovi Srpske akademije nauka i umetnosti – Desanka Maksimović i Branko Ćopić.

Poznato je i to da je Branko Ćopić živeo na četvrtom spratu u stanu broj osam, a Desanka sprat iznad, na petom u stanu broj deset.

Dvoje književnika je tokom druge polovine prošlog veka vreme provodilo na zajedničkim putovanjima po čitavoj Jugoslaviji obilazeći škole, biblioteke i kulturne ustanove gde su sa ostalim poznatim književnicima, predstavljali deci svoje stvaralaštvo, a osim toga “ delili su isti krov“.

Njihova druženja okončala su se onog dana kada je Branko skočio sa mosta Bratstva jedinstva 26. marta 1984.godine.

Devet godina kasnije preminula je i Desanka Maksimović, 11. februara 1993. godine.

Narodna biblioteka Srbije osnovala je Zadužbinu Desanke Maksimović 19. marta 1993. godine, dok je Zadužbina Branka Ćopića osnovana je voljom Brankove supruge dr Bogdanke Ilić-Ćopić 1989. godine. i to u stanu gde je Branko Ćopić živeo od 1972-1984. godine u ulici Kralja Milana broj 23.

Izvor : Espreso.co.rs

Foto : Wikipedia, Pavle Kunovčić, Pavle Kunovčić, Aleksa Petrović, Printscreen/ Youtube/ Pobednik1985

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *