U DOMU ZDRAVLJA OBRENOVAC ODRŽANA TRIBINA „ZNAČAJ RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE“

U sklopu Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke u Domu zdravlja Obrenovac organizovana je tribina pod nazivom „Značaj ranog otkrivanja raka dojke“ posvećena ovoj problematici. Veliki broj Obrenovčanki prisustvovao je predavanju koje su održali dr Predrag Jovanović, radiolog i dr Zoran Kozomara, onkohirurg.

Rak dojke predstavlja jedan od najznačajnijih izazova u oblasti javnog zdravlja, kako u Srbiji tako i širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje oko 2 miliona žena oboli od raka dojke, a tragično, oko 500 hiljada izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.  Ova tribina imala je za cilj da informiše žene o tome šta je to na šta treba obratiti pažnju kako bi se smanjio rizik od oboljevanja i da pošalje poruku da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Prevencija i rano otkrivanje ostaju najvažniji faktori za smanjenje smrtnosti od raka dojke, zato su tribine ovog tipa od velikog značaja za upoznavanje žena sa metodama ranog otkrivanja raka dojke.

Direktor Doma zdravlja Obrenovac dr Miloš Peković naglasio je da je tokom oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, Dom zdravlja Obrenovac imao niz aktivnosti na ovu temu. Od 2015. godine od kada je Dom zdravlja Obrenovac ušao u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke urađeno je 18500 mamografija. Skrining u Domu zdravlja Obrenovac radi se svim ženama od 50 do 69 godina na poziv, a ženama od 40 do 49 godina oportuni skrining preko uputa, kao i onim ženama koje nisu radile mamografiju poslednje dve godine i koje nemaju nikakve simptome.  Svoje iskustvo i poruku koliko je važna prevencija sa Obrenovčankama su podelile Marina Kisić i Sanja Pavlović koje su se suočile i izborile sa rakom dojke.

Do kraja godine u Dom zdravlja Obrenovac trebalo bi da stigne novi mamograf koji će unaprediti rad i poboljšati rezultate u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

Izvor: GO Obrenovac

Foto: Miloš Stanojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *