VELIKE PROMENE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratili su se javnosti iz Palate Srbija odake su predstavili plan za rekonstrukciju i razvoj Srbiji u narednom periodu, a pre početka EXPO 2027.

https://www.instagram.com/p/CvsTD4UM_vO/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Predstavljeni projekti vredni 12 milijardi

Predsednik je pokazao kako izgledaju projekti koji treba da se završe do 2027. godine kada će biti održan EXPO u Srbiji.

Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za EXPO 2027. Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. – istakao je Vučić, a potom pokazao četiri ugovora koja moraju da se urade.

– Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gladskih bulevara, petlju, planirani gasovod – toplovod i hladnovod.

Vučić je pokazao kako će izgledati železnička stanica Prokop, Beogradska autobuska stanica, novi most na Savi, Železnička stanica Novi Beograd, novi pešački most koji je u stvari stari železnički most, Korunovićeva zgrada Pošte.

– Novi most na Savi veličanstven, nečujan, a za stari most našli smo mu jedno divno mesto, ali to ćemo još sa građanima, još da kandidujemo… Tamo će imati veliku upotrebnu vrednost i on će spojiti početak Zemuna sa Velikim ratnim ostrvom jer može biti mnogo niži, ne treba nam tako visok, jer ovde ima potporne stubove, da bude iskorišćem za nešto i da bude prava atrakcija za Beograd, a da ovde (na Savi) imamo nešto potpuno funkcionalno, izuzetno moderno i lepo.

– U oktobru ćemo otvoriti velelepnu železničku stanicu u Prokopu, odakle će moći do aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta, a za pola sata do nacionalnog stadiona i EXPA, vozovi će se kretati 120 km/h.

– Kod muzeja Savremene umetnosti, prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. To treba da zasluži aplauz celokupne javnosti. Napravićemo muzejsku četvrt ili ćetvrt kulture. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. U zemunskom delu gradićemo veliki akvarijum. Od Lebana preko Niša do Kostolca, ulagaćemo u puteve rimskih imperatora, što mislimo da može da privuče mnogo pažnje svetske i evropske javnosti.

– Javna preduzeća koja će imati obaveze u okviru projekta EXPO 2027 – EPS, Elektro mreže, Beogradske termoelektrane, Direkcija za zemljište, Srbija gas i Železnice Srbije. Od presudnog značaja je šta će ostati posle EXPO 2027, otvoriće se 20. oktobra stanica Prokop, nova velelepna železnička stanica, i gradimo 18 km pruge i prvi put dolazimo do Aerodroma, sa njega ćete do prokopa moći da idete vozom. Od aerodroma do centra grada vozom za 20 minuta.

Vučić je najavio da ovih dana kreće izgradnja brze pruge na delu od Niša do Brestovca.

– Uskoro treba da potpišemo i ugovor za izgradnju autoputa od Bačkog brega do Kikinde. Bilo planirano da se uradi auto-put do Nakova, ali da će biti urađen do Srpske Crnje, graničnog prelaza sa Rumunijom. Biće izgrađen i auto-put od Beograda do Zrenjanina. Brzo će biti završena i brza pruga od Novog Sada do Subotice, a kada Mađari budu završili svoj deo, moći da se stigne od Beograda do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta, a od Novog Sada do Budimpešte za dva sata i neki minut preko. Idemo i u izgradnju brze pruge prema Nišu i dalje, što je veoma važno za razvoj Niša i ovih dana, kreće i gradnja deonice Niš – Bredstovac od 23 kilometra, ali radićemo i prugu od Niša do Dimitrovgrada sa obilaznicom oko Niša“, rekao je predsednik. Naveo je da će se graditi i obilaznica oko Kragujevca i dodao da će država pomoći da se završi izgradnja Gradske tržnice u tom gradu.

Sređivanje fasada

Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u okviru priprema Srbije za specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, u naredne tri godine biti urađeno više od 100 novih fasada u 28 gradova širom Srbije. Vučić je istakao da tu ne računa Beograd, u kojem će najviše toga biti izgrađeno.

Predsednik je kazao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada. Sve to će biti urađeno za manje od tri godine, istakao je Vučić i dodao da fasade neće biti samo okrečene već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.

– To su ogromne promene za zemlju i biće nam potrebna pomoć mnogo ljudi, od arhitekata do inženjera – rekao je Vučić.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Printscreen/Video Plus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *