DA LI JE SLANINA ZDRAVA

Omiljena hrana kod Srba godinama je imala lošu reputaciju u svetu zdrave hrane.

Istraživanje Američkog centra za javno zdravlje pozabavilo se uticajem slanine na zdravlje, a jedan od razloga zbog kojeg se tvrdi da ova namirnica ipak nije tako loša jeste to što ne sadrži ugljene hidrate, već samo masti.

Kada je reč o gojenju, ugljeni hidrati su najopasniji, a ne masti, tako da slanina u umerenim količinama neće doprineti gojenju. S druge strane, daće vam dosta energije.

comida;bacón ;cerdo ;carnes;panceta ahumada;bacon;beicon;crudos;crudas;frescos;frescas;tablas;puerco;cortados;cortadas;enteros;enteras;productos;ingredientes;fondos blancos;Velilla,Image: 33768899, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Gastromedia / Alamy / Profimedia

Dobra stvar je što slanina sadrži i dosta proteina, koji su veoma važni za zdravu ishranu, ali i za kožu, kosti, kosu. Osim toga, ukoliko uz obrok pojedete malo slanine, duže ćete biti siti, baš zbog tih proteina koje sadrži.

Pored svega toga, slaninica sadrži i dosta vitamina iz kompleksa vitamina B, koji su jako važni za imuni sistem, a pored toga sadrži i cink.

Sve to ne znači da na slaninu sada treba da navalite kao na zelenu salatu, ali daleko od toga da je ova namirnica loša po zdravlje – jedino na šta treba da pazite jeste količina, kao uostalom kod svih namirnica.

Izvor: B92

Foto:New Africa/Shutterstock/Gastromedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *