VLADA USVOJILA „AMBER ALERT“

Vlada Srbije usvojila je na sednici Zaključak kojim se utvrđuje da je Amber alert sistem od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Amber alert sistem je prenošenje obaveštenja o prijavi nestanka maloletnog lica putem elektronske komunikacione mreže radi hitnog preduzimanja mera i radnji na pronalaženju nestalog.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje, podseća se u saopštenju Vlade.

Tim dokumentom se definišu i kriterijumi za njegovo aktiviranje i izradu procedure, kao i predlog protokola o saradnji između nadležnih institucija u svrhu definisanja prava i obaveza u postupku razmene informacija u slučajevima obaveštavanja o nestanku lica mlađih od 18 godina.

Projekat „Srpska kuća“


Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Odbora za organizaciju promocije Srbije kroz projekat „Srpska kuća“ na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine što, kako je ocenjeno, predstavlja izvanrednu platformu za promociju zemlje, sportista, brendova svih vrednosti koje jedna država može prikazati.

Zvanični podaci govore da se na Olimpijskim igrama u Parizu očekuje više od četiri milijarde gledalaca preko raznih platformi, kao i da je u ovom trenutku prodato više od šest miliona karata.

Francuska predstavlja važnog strateškog i ekonomskog partnera Srbiji, ali je ujedno i država sa kojom se neguju prijateljski odnosi koje je potrebno održavati i unapređivati, pa pokretanje projekta „Srpska kuća“ koji će biti realizovan od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, predstavlja dobru priliku da naša država promoviše svoje kapacitete: privredu, turizam, kulturu, naučna i inovativna dostignuća, investicione potencijale i projekat EKSPO Belgrejd 2027, ističe se u saopštenju.

Dualno obrazovanje


Na sednici je usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju u cilju unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad i pojednostavljivanje postupka uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje.

U pogledu unapređenja kvaliteta realizacije učenja kroz rad, ovaj Predlog uvodi obavezu izrade programa realizacije učenja kroz rad, dokumenta na osnovu kojeg će poslodavac da se akredituje, a koji sadrži sve relevantne opise o ostvarivanju ishoda učenja, plana i programa nastave.

Škola i poslodavac će zajednički izrađivati ovaj dokument koji će služiti i u samovrednovanju škole i spoljašnjem vrednovanju kvaliteta rada.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojim će biti regulisana pitanja koja se odnose na saradnike u nastavi i asistente, kao i na studente koji su upisani do 10. septembra 2005. godine na svim nivoima studija.

Predloženim dopunama biće rešeno pitanje akademskih naziva za studente koji su upisivali osnovne studije po planovima i programima kojima nisu predviđeni ESPB bodovi na ustanovama koje su u trenutku upisa studenata imale rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti, a akreditaciju dobile naknadno.

Izvor: B92

Foto: Depositphotos/ Toskanainc

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *