OPASNE BAKTERIJE U MESU, MLEKU I JAJIMA

Da li ste nekada prisustvovali sceni kada nezadovoljan kupac dolazi u prodavnicu da bi vratio proizvod koji, iako mu nije istekao rok, nije za upotrebu?

Istraživali smo koliko ima istine u pričama koje prenose pojedini mediji, da nesavesni trgovci često, kako ne bi vraćali robu kojoj je istekao rok, brišu datume i stavljaju nove.

nije sve uvek sveže kao što izgleda
NIJE SVE UVEK SVEŽE KAO ŠTO IZGLEDAFOTO: SHUTTERSTOCK

Trihinela u svinjskom mesu, salmonela u mlečnim proizvodima, jajima i piletini. Listerija je, takođe, opasna bakterija koja može da kontaminira sveže proizvode, pogotovo meso, piše RTS.

Spisak se tu ne završava, jer se prilikom kontrola registruju i prisustvo enterobakterije, ešerihije, stafilokoka. Da li razmišljate o ovim opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja ili mlečne proizvode?

Pravila poslovanja trgovina koje prodaju namirnice životinjskog porekla su jasna, kontrola kvaliteta i rokova takođe. Prvo, svaka roba kojoj se bliži kraj roka upotrebe mora jasno da se obeleži, a kada rok istekne uklanja se sa rafova i iz frižidera.

dobro pogledajte datume
DOBRO POGLEDAJTE DATUMEFOTO: PROFIMEDIA

– Kod proizvoda kojima ističe rok, jasno to obeležimo na pakovanju. Proizvodi kojima je istekao rok automatski se povlače iz prodaje i šalju dalje na otpis, odnosno predaju se ovlašćenim kućama koje dalje postupaju sa proizvodima. Kao sistem, od početka godine, 1.010 tona mleka, mlečnih proizvoda, delikatesa i mesa poslali smo na uništenje – kaže pi-ar „Delez Srbije“ Milica Popović.

Da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mlečne proizvode neki trgovci ne poštuju propise i služe se prevarom, prenose pojedini mediji.

Navodno, sa mlečnih proizvoda acetonom skidaju datum do koga proizvod može da se konzumira i stavljaju novi, a meso ili zamrzavaju ili peru u raznim rastvorima i opet stavljaju u promet.

oprez je vrlo važan
OPREZ JE VRLO VAŽANFOTO: PROFIMEDIA

– Najčešće i najopasnije su salmonele. Ishod je iscrpljujuća dijareja, temperatura. Reč je o pravoj inflamaciji. Dalji tok lečenja je jako komplikovan kod mnogih. Treba biti oprezan i sa prvom pojavom simptoma javiti se lekaru – ističe Ana Banduka Todorović, nutricionista, specijalista javnog zdravlja.

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji. Prema Zakonu o bezbednosti hrane propisane su kazne, koje se kreću od 300.000 do tri miliona dinara za pravno lice, a za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara.

Izvor : Kurir/RTS

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *