VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETOG AMFILOHIJA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Amfilohija, episkopa ikonijskog. Bio je zemljak, drug i prijatelj svetog Vasilija Velikog i drugih velikih svetitelja iz IV veka.

Amfilohije je rano ostavio metež svetski i povukao se u jednu planinu gde je proživeo 40 godina. Tada se upraznila episkopska stolica u Ikoniji, i Amfilohije je čudesnim načinom bio izabran i posvećen za episkopa ikonijskog.

Učestvovao je na Drugom vaseljenskom saboru 381. godine. Revnosno se borio protiv Makedonija zločestivog, i protiv arijanaca i Evnomija.

Lično je molio cara Teodosija Velikog da izagna Arijance iz svakog grada u državi, ali car mu nije ispunio želju. Posle nekoliko dana opet se javio Amfilohije caru. Kada je episkop bio uveden u odaju za primanje, car je sedeo na prestolu, a do njega s desne strane sedeo Arkadije, carev sin.

Ustavši, Amfilohije sveti poklonio se caru Teodosiju, a na Arkadija, sina carevog se nije obazirao kao da ga tu nije bilo. Razgnevio se zbog toga car Teodosije, i naredio je da se Amfilohije odmah istera iz dvora.

Upokojio se 395. godine u dubokoj starosti i preselio u život besmrtni.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *