GRADSKA OPŠTINA OBRENOVAC I OVE GODINE UČESTVUJE U PROGRAMU ENERGETSKE SANACIJE DOMAĆINSTAVA

Gradska opština Obrenovac u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i ove godine sprovodiće program energetske sanacije domaćinstava. Naime, ministarka ruradstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Skupštini Grada Beograda predstavnicima gradskih opština uručila je ugovore o realiazaciji programa energetske sanacije u domaćinstvima.

Subvencije u okviru pomenutog programa podrazumevaju ostvarivanje od 50 do 60 posto vrednosti investicije, a kako je najavljeno ovom prilikom prvi javni pozivi očekuje se da će biti objavljeni u junu tekuće godine.

Za realizaciju projekta energetske sanacije domaćinstava izdvojeno je oko 253 miliona dinara.

– Sigurna sam da ste svesni, koliko je realizacija ovog projekta važna za naše sugrađane, koliko je bitno da država i opštine pomognu građanima kroz subvencije, podsticaje, da zamene stolariju, fasadu, krov ili kotao, da instaliraju solarne panele, ukoliko je i to jedna od mera. Važno je da pomognemo našim građanima da energetski unaprede svoja domaćinstva, da troše manje električne energije, da plaćaju manje račune, te da svi budemo energetski efikasniji, da svi utičemo na energetsku tranziciju – rekla je Đedović Handanović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević naglasio je značaj ovakvih projekata za opšti društveni razvoj.

– U vremenu iza nas, podsetimo se došlo je do poremećaja na tržištu, kada je cena energije u pitanju, te iz tog razloga važno je da budemo što je moguće efikasniji i da što manje trošimo, da naši domovi budu topli sa što je moguće manjim utroškom energije – naveo je Stanojević.

On je naglasio, da će realizacijom projekta energetske sanacije domaćinstava, Gradska opština Obrenovac kroz subvencije građanima pomoći da postanu energetski efikasniji.

Gradska opština Obrenovac za realizaciju ovog projekta obezbedila je deo sredstava iz budžeta opštine.

– Ministarstvo rudarstva i energetike i Gradska opština Obrenovac učestvuju sa 50 posto sredstava potrebnih za realizaciju programa, dok ostalih 50 posto vrednosti investicije snose građani. U narednom periodu biće raspisan javni poziv, kako bi građani mogli da podnesu prijave za sanaciju krovova, fasada, da zamene stolariju i ukoliko žele da promene način grejanja domaćinstava. Osnovni cilj je da se smanji utrošak energije, kao i da se smanji zagađenje životne sredine – naveo je Stanojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *